Tilerson: Rusija neka bira, ili mi ili oni

Vašington -- Državni sekretar SAD Reks Tilerson "izdao je ultimatum" Rusiji - da stane na stranu SAD i saveznika, ili da "prihvati" Iran, Hezbolah i Bašara Asada, piše AP.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kako prenosi agencija, Tilerson je pred put u Moskvu rekao da "nije jasno da li je Rusija neozbiljno shvatila svoju obavezu da se iz Sirije ukloni hemijsko naoružanje ili je prosto bila nesposobna da to uradi".

"Razlika i nije toliko bitna za mrtve", rekao je Tilerson.

Njegova izjava je stigla samo nekoliko minuta nakon što je iz Kremlja poručeno da su odnosi SAD i Rusije "najteži" od završetka Hladnog rata.

"Mi želimo da oslobodimo narod Sirije od patnje. Rusija može da bude deo te budućnosti i može da igra značajnu ulogu. Ili može da održi svoje savezništvo sa ovom grupom, ali mislimo da to dugoročno neće ići u korist ruskih interesa", kaže Tilerson.

Trampov državni sekretar, koga su mediji pre imenovanja opisivali kao "ruskog čoveka", poručio je da je Asad izgubio legitimitet.

"Svima je jasno da se vladavina porodice Asad bliži kraju. Pitanje je kako će se sve završiti i zato je pitanje tranzicije veoma važno za našu poziciju prema trajnosti i stabilnosti unutar ujedinjene Sirije", rekao je Tilerson.

strana 1 od 482 idi na stranu