Na redu Severna Koreja? SAD poslale brodove ka poluostrvu

Vašington -- Američka mornarica saopštila je da je ka Korejskom poluostrvu poslala jurišnu grupu brodova na čelu sa nosačem aviona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Time, kako se navodi, pokazuje snagu u suprostavljanju programu nuklearnog naoružanja Severne Koreje.

Ovaj potez će podići napetosti u regionu, a usledio je ubrzo nakon američkog raketnog napada u Siriji, koji mnogi tumače kao upozorenje Pjongjangu zbog njegovog odbijanja da odustane od nuklearnih ambicija, konstatuje AFP.

"Američka Pacifička komanda naložila je da jurišna grupa 'Karl Vinson' krene ka severu, kao meru opreza u cilju održavanja spremnosti i prisustva u zapadnom Pacifiku", izjavio je komandant Dejv Benam, portparol američke Pacifičke komande.

On je francuskoj agenciji rekao da je "Severna Koreja i dalje pretnja broj jedan u tom regionu zbog svog bezobzirnog, neodgovornog i destabilizujućeg programa raketnih proba i težnji ka nuklearnim oružanim kapacitetima".

Jurišna grupa, čiji je prvobiti zadatak bio vezan za luke u Australiji, krenula je iz Singapura ka zapadnom Pacifiku.

Pjongjang nastoji da razvije raketu dugog dometa koja može da pogodi američko kopno nuklearnom bojevom glavom i do sada je izveo pet nuklearnih proba, od kojih dve prošle godine.

Analaize satelitskih snimaka nagoveštavaju da Severna Koreja možda priprema i šestu probu, dok američki obaveštajni zvaničnici upozoravaju na mogućnost da Pjongjangu treba manje od dve godine da razvije nuklearnu bojevu glavu koja bi mogla da dosegne kontinentalni deo SAD.

Severna Koreja je, inače, juče osudila napad SAD izvedene u petak na vazduhoplovnu vojnu bazu u Siriji kao akt "nedopustive agresije" koji je "po milioniti put" opravdao težnje Pjongjanga ka verodostojnom nuklearnom odvraćanju.

Svet

Norveška isključila FM radio

Oslo -- Norveška je završila prelazak na digitalni radio (DAB),i tako uprkos neslaganjima, postala prva zemlja u svetu koja je isključila nacionalno emitovanje na FM-u.

Svet sreda 13.12. 23:05 Komentara: 1
strana 1 od 12980 idi na stranu