Vučić: RIK pred kamerama da otvori džakove

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je RIK da javno otvori džakove sa izbornih mesta, za koja Saša Janković osporava broj prebrojanih glasova.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.04.2017.

10:45

Vučić: RIK pred kamerama da otvori džakove
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

"To je notorna glupost", rekao je na pitanje novinara kako komentariše optužbe Jankovića da je "pokradeno 319.000 glasova", i podsetio da je unapred upozoravao šta će da se desi.

"Ništa nikada nisam ukrao, potpuno sam miran i znam koliko smo ubedljivo pobedili" rekao je Vučić.

Vučić je rekao da neki političari znaju da su sami lopovi, pa misle da i drugi kradu kao oni.

Kako je rekao, zamoliće RIK, odnosno članove SNS u Komisiji, da otvore džakove sa biračkih mesta 27 i 85, koja Janković pominje i da javno, pred novinarima i kamerama prebroje glasove.

Na pitanje kako komentariše Jankovićevu tvrdnju o više od 300.000 pokradenih glasova, do koje je došao na osnovu dva biračka mesta, rekao da je "matematička računica kojom su došli do tog broja smešnija i od onoga što je svojevremeno radio Radulović.

“Ima političara koji izgube i pruže ruku, ali i onih koji se neodgovorno ponašaju i za koje je i pre izbora procenio da će nasiljem reagovati na loše rezultate, primetio je.

Jedino, međutim, što ne može to je nasilje i to nikome nećemo dozvoliti, kaže.

Vučić je podsetio da je prvo bilo reči o 800.000 "ukradenih glasova", odnosno tvrdilo se i da su to glasovi preminulih, uz opasku da su to "mrtvi ustali iz groba pa glasali" a da se sada sa tog broja spalo na 300.000.

Kako je rekao, neki polaze od sebe i ti političari znaju da su lopovi, a neki čeznu da primaju platu od 3.500 evra i misle da i drugi rade ono što oni rade.

Nema problem s tim što ljudi izlaze na ulice i izražavaju svoje nezadovoljstvo iz raznih razloga, ali je, ističe, bitno da sve bude mirno i demokratski.

Neki su mislili da izazovu sukobe, da će sada "diktarorski režim" da izvede policajce i da se desi svašta, a nigde policajaca nema.

"Ono što su oni želeli kordoni bili su sukobi, trikovi iz udžbenika, da daju cvet policajcima, da primene patetične trikove koji su rpimenjivani u mnogim zemljama. Mi smo sklonili policiju i vojsku da mogu da rade šta hoće, koliko hoće, jedino što ne može jeste nasilje", poručio je Vučić.

"Mislim da je ovo pravi praznik demokratije", naznačio je Vucičh i poručio da svako može gde hoće, ispred skupštine, vlade, i kad god hoće da iskaže svoje nezadovoljstvo i da je to sve u redu sve dok je mirno i dok se ne ugrožava ustavni poredak zemlje.

Juče je bilo 8.400 ljudi, koji su protestvovali ispred Vlade, najviše ih je u jednom momentu bilo 9.550 dok ih je ispred Palate Srbija bilo 5.700, precizirao je Vučić i naveo da su to prave cifre i da je u svakom slučaju to veliki broj.

Dodao je da sve te ljude poštuje i da ih razume i da ima osećaj da oni nisu uvek razumeli njega, ali ni on njih i da treba da otvore dijalog i razgovaraju.

On je ironično rekao i da će predložiti zakon da je pobednik onaj ko ima manje od 45 odsto u odnosu na pobednika izbora, a premijer direktno da postane onaj ko ima 50 odsto manje glasova od prvoplasiranog i da tako više nikakvog problema nema.

Premijer je poručio da će izborna volja građana biti poštovana i da nijednog sekunda neće biti ugrožena.

Kako je rekao, drugi su imali dvostruko više kontorolora nego oni, čak i na KiM, da je bilo svega 42 prigovora od kojih je osam uvaženih i to zbog sitnih nepravilnosti i dodao se ovakve stvari rade kada ne mogu da se dobiju glasovi na programima, pa se onda služi svim i svačim.

Jankovićev štab: Potencijalno ukradeno 319.000 glasova

Izborni štab predsedničkog kandidata Saše Jankovića saopštio je da su uvidom u džakove sa izbornim materijalom sa 25 biračkih mesta pribavljeni dokazi o teškim neregularnostima izbornog procesa i potencijalnoj krađi 319.000 glasova.

"Između rezultata fizičkog brojanja glasačkih listića i broja glasova zavedenih u zapisnicima sa biračkih mesta, velika su neslaganja, a zaključak je da je ;Aleksandar Vučić potencijalno ukrao čak 319.000 glasova na ovim izborima", navdeno je u saopštenju.

Precizira se da je izborni štab Saše Jankovića od RIK-a zatražio uvid u džakove sa izbornim materijalom sa 25 biračkih mesta odabranih po slučajnom uzorku i da su skandalozne nepravilnosti koje su uočene prebrojavanjem glasova.

"Samo u Novom Pazaru, prema zapisnicima sa dva biračka mesta, ;Vučić je 'dobio' 543 glasa (BM 27), odnosno 250 glasova (BM 85) više nego što ih zaista ima prema stanju zatečenom u vrećama sa glasačkim listićima. ;Potom, na biračkom mestu 31 u Loznici, Vučiću je pripisano 75 glasova kojih u džakovima, isto tako, nema. Slične i druge nepravilnosti uočene su i na ostalim od ukupno 25 biračkih mesta", navodi se u saoštenju.

Tom računicom, tvrdi Jankovićev izborni štab, dolazi se do zbira po kojem je ;Aleksandru Vučiću na 25 biračkih mesta pripisano ;964 glasa koje nije dobio, što prosečno po biračkom mestu iznosi 38 glasova.

"Ukoliko se ovaj prosek, uzet na slučajnom uzorku, pomnoži sa 8.396, koliko je ukupno biračkih mesta, sledi poražavajući zaključak: ;Aleksandar Vučić potencijalno je ukrao čak 319.000 glasova", zaključeno je u sasopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: