Opet obrt SAD - Asad kriv; Tramp: Nešto treba da se desi

Administracija Donalda Trampa okrivila je sirijskog predsednika Bašara el Asada za hemijski napad koji se dogodio u sirijskoj provinciji Idlib.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.04.2017.

21:10

Opet obrt SAD - Asad kriv; Tramp: Nešto treba da se desi
Foto: Gettyimages

Bela kuća je još jednom zaokrenula svoju politiku, tako da je ponovo stala na stranu protiv Asada, samo nekoliko dana nakon što se činilo da je došlo do pomaka od politike koju je vodio Barak Obama.

“Nema sumnje u našim mislima i informacijama koje posedujemo da je sirijski režim pod vođstvom Bašara el Asada odgovoran za napad“, rekao je američki državni sekretar Reks Tilerson na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

“Veoma je važno da ruska vlada dobro promisli o podršci Bašaru el Asadu“, dodao je on.

Prošle nedelje je Tilerson naveo da je Asadova sudbina nešto što treba da bude u rukama sirijskog naroda, kritikujući politiku prethodnog predsednika.

Administracija Baraka Obame je vodila spoljnu politiku koja je govorila da “Asad mora da ode“ kako bi se konačno sproveo mir u Siriji. Rat u toj zemlji izbio je 2011.
Zaokret je došao nakon napada hemijskim oružjem koji se dogodio u Idlibu pre nekoliko dana.

Predsednik SAD Donald Tramp osudio je oštro sirijskog predsednika Bašara al Asada, koji je po njegovom mišljenju odgovoran za "užasan" hemijski napad i nagovestio da bi SAD mogle da preduzmu nešto kao odgovor na taj napad.

"To što Asad radi je užasno", rekao je Tramp novinarima na predsedničkom avionu na putu za Floridu gde će se sastati sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom.

"Ono što se dešava u Siriji je sramota za čovečanstvo i on je na vlasti i dakle mislim da nešto treba da se desi", dodao je Tramp, ali jei odbio da precizira na šta misli.

Upitan da li bi Asad trebalo da ode, Tramp je rekao "On je tamo, i pretpostavjam vodi stvari, pa prema tome nešto treba da se desi".

Američki predsednik nije želeo da govori o tome šta bi SAD mogle da urade kao odgovor na hemijski napad. On je rekao da taj napad "nije trebalo da se dogodi, i ne bi trebalo da se dozvoli da se dogodi".

Damask je inače negirao upotrebu hemijskog oružja, prenoseći krivicu na teroriste Islamske države i Al Nusre koji su postavili oružje u skladišta koja su pogođena. To je potvrdilo rusko Ministarstvo odbrane.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u sredu je održao vanrednu sednicu zbog ovog događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: