"Izbor bez kriterijuma, ne čudi nepoverenje u tužilaštva"

Alumni klub Pravosudne akademije ukazuje na "užurbano i često" raspisivanje oglasa za mesta u javnim tužilaštvima u Srbiji i ističe na probleme u tom procesu.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.04.2017.

12:11

Default images

Kako se navodi u saopštenju udruženja sudija, zamenika tužilaca i pravnika na obuci za sudije i tužioce, Državno veće tužilaca (DVT) svojim ponašanjem pokušava da testiranje kandidata "svede na formalnost" kako bi zadržalo diskreciono pravo da na javne funkcije "bez ikakvih kriterijuma i prema ličnom nahođenju" predlaže kandidate.

"DVT je objavilo još jedan oglas za izbor zamenika javnih tužilaca, što je drugi oglas objavljen u poslednjih mesec dana. Pitamo se šta je uzrok ovakvom užurbanom i čestom raspisivanju oglasa za ukupno 26 mesta u javnim tužilaštvima u Srbiji, i to u situaciji, kada ni pretdhodni proces izbora 17 zamenika javnih tužilaca nije okončan", navodi se u saopštenju.

Kako se ocenjuje, čini se da DVT tako postupa jer je Akademija pred Ustavnim sudom "osporila Pravilnik o izboru zamenika javnih tužilaca osporenzbog odredbi koje su u suprotnosti Zakonu o javnom tužilaštvu".

"DVT pokušava da testiranje kandidata, na koje je ovim Zakonom obavezno, svede na formalnost, ne bi li zadržao diskreciono pravo da bez ikakvih kriterijuma predlaže kandidate na javne funkcije prema ličnom nahođenju, kako je to do sada i činio, pritom ne dajući obrazloženje zašto ne predlaže kandidate koji često imaju mnogo bolje reference od predloženih, a tako čini, znajući da u Srbiji ne postoji nikakav pravni lek na odluku DVT-a, što se mora hitno promeniti", navodi se.

Alumni klub dodaje da "tužilaštva u Srbiji i DVT apsolutno moraju biti samostalna, ali uz svaku samostalnost sleduje i odgovornost i transparentnost".

"Toga u izboru javnih tužilaca nema i stoga ne treba da čudi što 70 odsto građana nema poverenja u srpska tužilaštva , a tako će i ostati dok god nemamo garancije da se na javne funkcije u tužilaštvu dolazi po objektivnim kriterijumima", navodi se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: