Nemci povukli nogu: Za lažne vesti kazne do 50 miliona €

Berlin -- Nemačka vlada odobrila je kazne koje idu i do 50 miliona evra za društvene mreže koje ne reaguju i ne uklanjaju sporne sadržaje, "lažne vesti" i govor mržnje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

"Zločini mržnje protiv kojih se ne bori na efikasan način predstavljaju veliku opasnost po otvoreno, slobodno i demokratsko društvo", saopštila je vlada.

Kako javljaju agencije, kazne su predviđene za onlajn platforme kao što je Fejsbuk i izricaće se ukoliko "takvi sajtovi ne reaguju dovoljno brzo i efikasno na problematičan sadržaj".

U pitanju su zakonska rešenja kojima nemačke vlasti pokušavaju da "ustroje" kompanije koje upravljaju društvenim mrežama i primoraju ih da primenjuju postojeće nemačke zakone koje se tiču zločina mržnje i drugih spornih pitanja.

"Blumberg" prenosi da će novi zakon primoravati kompanije da pruže korisnicima mogućnost da označe sporan sadržaj, kao i da sa svojih sajtova brišu takav sadržaj ukoliko se ispostavi da su u pitanju dečja pornografija, podstrekivanje na terorizam ili zločine iz mržnje, ali i tzv. "lažne vesti".

"Oni koji pružaju uslugu su odgovorni kada se njihove platforme zloupotrebljavaju da promovišu zločine iz mržnje i lažne vesti. Cilj je da društvene mreže sprovode postojeće nemačke zakone o nelegalnom sadržaju brzo i u celosti", naveo je u saopštenju ministar pravde Heiko Mas.

Ministar je naveo da je neophodno da se "mere za borbu protiv zločina mržnje i lažnih vesti podignu na evropski nivo kako bi bile efikasne", što znači da će se ovim pitanjem uskoro baviti i Evropska unija.

Takođe, zakonskim rešenjima je predviđena i individualna odgovornost, pa će direktori kompanija rizikovati kazne i do pet miliona evra ukoliko se ne budu povinovali merama, navodi AFP.

Zakon će morati da odobre poslanici u Bundestagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 482 idi na stranu