Misija Saveta EU: Izbori mirni, birači slobodno odlučivali

Posmatrači održanih predsedničkih izbora u Srbiji kažu da su izbori bili mirni, i da su birači slobodno odlučivali

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja je nadgledala predsedničke izbore u Srbiji, saopštila je da je na dan glasanja, na biračkim mestima na kojima su bili, sve proteklo mirno i sve je bilo dobro organizovano.

Delegacija PŠE je juče posetila određeni broj biračkih mesta u Beogradu i okolini, kao i u Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu, Požarevcu i Pančevu.

"Glasači su mogli slobodno da odluče za koga će glasati, mada su primećene određene proceduralne nepravilnosti", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu iz Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Kako se navodi, mnogi predsednički kandidati, kao i ostali sagovornici sa kojima se susrela posmatračka delegacija PŠE, ukazali su na nejednakost u medijskom izveštavanju o izbornoj kampanji u korist kandidata iz vladajuće koalicije, iako zakon predviđa jednak pristup medijima.

Nadzor medija tokom kampanje, uključujući elektronske medije, nije bio efikasan, takođe su ukazali sagovornici Misije. Posmatračka misija Parlamentarne skupštine je zaključila da je izborna kampanja, generalno govoreći, bila mirna.

Prema oceni misije, svi predsednički kandidati su mogli da sprovode svoje kampanje slobodno i bez većih restrikcija.

Za vreme izborne kampanje, kandidat vladajuće koalicije je, konstatuju, imao prednost koja proističe iz funkcije koju obavlja kao predsednik Vlade, što je dovelo do nejednakog "nivoa takmičenja" u odnosu na ostale kandidate. Izborna kampanja je uglavnom bila fokusirana na ekonomska, socijalna i pitanja bezbednosti, evropske integracije i borbu protiv korupcije.

Iako zakonski okvir pruža solidnu bazu za sprovođenje demokratskih izbora ukoliko se sprovode u dobroj volji, Venecijanska komisija Saveta Evrope je ranije ukazala da je zakonodavstvu potrebna sveobuhvatna revizija kako bi se rešilo pitanje propusta i nejasnih odredbi, koje se tiču procesa rešavanja izbornih sporova, potrebe za efikasnim odredbama sa sprečavanje i sankcionisanje zloupotrebe resursa javnih službi i zloupotrebe službenog položaja, navodi se u saopštenju.

Mnogi predsednički kandidati i ostali sagovornici su izrazili zabrinutost zbog disproporcionalnog sistema finansiranja političkih partija i izbornih kampanja.

U tom smislu, delegacija Parlamentarne skupštine podseća da je u različitim rezolucijama PS SE, kao i u mišljenjima Venecijanske komisije u više navrata savetovano vlastima Srbije da smanje nivo javnog i privatnog finansiranja i da uvedu ograničenje ukupnih troškova za kampanje i ograničenje za finansiranje političkih stranaka.

U saopštenju se navodi i da nedostaju efikasni zakonski mehanizmi da se poboljša transparentnost finansiranja političkih partija i izbornih kampanja, nadzor i odgovornost.

Republička izborna komisija je radila na transparentan i efikasan način, i politički takmaci uopšteno imaju poverenja u rad Komisije, konstatovala je misija PS SE. Registracija glasača je bila inkluzivna i nije prijavljen ni jedan veći problem po pitanju tačnosti biračkog spiska.

Delegacija se sastala sa predsedničkim kandidatima i njihovim predstavnicima, sa predstavnicima Republičke izborne komisije, misijom OEBS/ODIHR, predstavnicima međunarodnih organizacija, civilnog društva i medija.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope će usvojiti izveštaj o posmatranju izbora 30. maja 2017. godine u Pragu, na sednici Stalnog komiteta. U saopštenju se podseća da je PS SE posmatrala sve predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji od 2000. godine.

Politika

strana 1 od 273 idi na stranu