Kratka izborna noć: Šta dalje za Belog, Jeremića, DJB, SPS

Izborna noć kod predsedničkih izbora nosi mnogo manju neizvesnost nego kada se održavaju parlamentarni izbori. Ova će izgleda trajati veoma kratko.

Izvor: B92

Nedelja, 02.04.2017.

22:02

Kratka izborna noć: Šta dalje za Belog, Jeremića, DJB, SPS
Foto: Tanjug

Ukoliko ne dođe do nekog ogromnog iznenađenja, Srbija već nakon jedan sat od zatvaranja biračkih mesta zna konačan ishod i to da drugog kruga neće biti.

Prema podacima CeSID-a i IPSOS-a, kandidat vladajuće koalicije i aktuelni premijer Aleksandar Vučić odneo je ubedljivu pobedu i ima oko pet odsto više od neophodnih "50% plus jedan glas".

Ovi izbori će verovatno značiti i makar blago pregrupisavanje na političkoj sceni, a evo 13 tačaka iz kojih ćemo narednih dana izvlačiti konkretnije zaključke:

  • Izlaznost je manja od očekivane, iako se veliki deo kampanje opozicije odnosio na pokušaj da se ona podigne - zasad je jedva iznad 50%. To mnogo govori o odnosu građana prema aktuelnoj političkoj situaciji, ali i o neopravdanom optimizmu opozicionog bloka tokom prethodnih tridesetak dana.
  • Niska izlaznost je pogodovala vladajućoj koaliciji, za koju se zna da računa na "sigurne" glasove svojih birača, pa je i pre objavljivanja prvih rezultata, na osnovu izlaznosti, bilo prilično jasno kakav će biti ishod.
  • Prema dostupnim podacima, ovog puta je veća izlaznost u gradovima i urbanim sredinama, a najrevnosniji su bili birači u Beogradu i Novom Sadu. Pretpostavlja se da su oni odveli Jankovića na dvocifren rezultat
  • Uprkos svemu što smo slušali prethodnih dana, apstinenata je više nego na prethodnim izborima. Veruje se da je Ljubiša Preletačević Beli "izvukao iz kuća" neke od onih koji u poslednjih pet godina nisu išli na birališta, pre svega mlade, ali je bilo drugih koji nisu iskoristili lep dan da obave svoju građansku dužnost.
  • Najjači opozicioni kandidat u Srbiji je od ove večeri bivši ombudsman Saša Janković, koji jedini ima dvocifreni rezultat osim Vučića.
  • Jankovićev rezultat bi mogao da delom "oživi" i Demokratsku stranku, koja mu je na raspolaganje stavila podršku i logistiku tokom kampanje, ali će možda predstavljati i početak neke nove stranačke priče u Srbiji
  • Ljubiša Preletačević Beli je ubedljivo najveće iznenađenje ovih izbora, najveće osveženje u kampanji i ekipa okupljena oko njega ima ozbiljan zalog za neke sledeće izbore. Nošen podrškom mladih, ali i rezultatima sa lokala, Beli bi mogao da bude novi važan činilac u srpskoj političkoj areni.
  • Vuk Jeremić, uprkos jakoj kampanji i velikom prisustvu na internetu, ostao je daleko iza prva tri kandidata i verovatno propustio priliku da uhvati "zamajac" i postane relevantnija figura na srpskoj političkoj sceni. Za njegov štab ovaj rezultat je verovatno veliko razočaranje.
  • Saša Radulović i pokret Dosta je bilo su, nakon što je postalo jasno da tzv. građanska opozicija neće imati jednog kandidata, na relativno čudan način ušli u kampanju. Rekli su kako bi podigli izlaznost, a ne samo da to nisu uspeli, već su i platili cenu brzog pada na ispod 2% podrške. To im se dogodilo nakon isto tako ekspresnog uzleta do 6% na parlamentarnim izborima i zvanja vodeće opozicione sile u Skupštini Srbije. Veliki deo njihovih birača je verovatno zaokružio broj jedan na listićima, a ostaje da se vidi kako će pregrupisavanje opozicije posle ovih izbora uticati na DJB.
  • Srpska radikalna stranka i Vojislav Šešelj nisu ostali na svojoj "posthaškoj poziciji" i pali su za nekoliko procenata između četiri i pet odsto podrške. Šešeljev povratak iz Haga jeste podigao stranku, ali ovaj rezultat za neke naredne parlamentarne izbore znači i novu borbu za cenzus.
  • "Malo" iznenađenje je Milan Stamatović, koji je verovatno "deklasirao" sve rivale na lokalnom frontu i koji je ostvario odličan rezultat među "malim kandidatima". Potvrdio je ono što je rekao u Kažiprstu B92 - da je "jedini od svih već pobedio Vučića".
  • Boško Obradović i Dveri ne mogu biti zadovoljni osvojenim brojem glasova, a pretpostavlja se da su, uprkos velikim programskim razlikama, i njihovi birači "prelili" svoje glasove na neke druge kandidate. Kako kažu, ne priznaju objavljene rezultate. Bez obzira na to, svakako bi morali da razmišljaju o tome zašto nisu uspeli makar da "usisaju" deo birača DSS-a, sa kojima su bili na listi pre samo godinu dana.
  • Velika nepoznanica će ostati SPS i to kakav je udarac stranka pretrpela nakon odluke da podrži Vučića. Teško je proceniti koliko je Dačićevih birača odustalo od glasanja za vladajuću koaliciju, a matematika bi tek za nijansu jasnija mogla biti u narednim danima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: