Bez 2. kruga: Vučić predsednik sa 50+, Janković, pa Beli

Predsednik Srpske napredne stranke i premijer Srbije Aleksandar Vučić je proglasio pobedu u prvom krugu na izborima za predsednika Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 02.04.2017.

20:00

Bez 2. kruga: Vučić predsednik sa 50+, Janković, pa Beli
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Prethodno su identičan ishod izbornog dana objavili CeSID i Ipsos, navevši da je kandidat vladajuće koalicije dobio više od 50 odsto glasova izašlih birača.

Dvocifreni procenat ima još samo Saša Janković, dok je trećeplasirani Luka Maksimović, poznat kao Ljubiša Preletačević Beli. Konačna izlaznost još nije poznata, a procene se kreću između 51% i 54%.

Vučić je proglasivši pobedu rekao da je ona čista kao suza i da je osvojio 12 odsto glasova više nego svi ostali kandidati zajedno.

"Za nas je ovo važan dan, važno je što se pokazalo u kom smeru Srbija želi da ide", rekao je Vučić.

Prema preliminarnim rezultatima kandidat vladajuće koalicije je osvojio oko 55 odsto glasova, sledi Saša Janković sa 16 odsto, dok je najveće iznenađenje izbora fiktivni lik Ljubiša Preletačević Beli, koga tumači Luka Maksimović, sa nešto manje od 10 odsto glasova.

Izveštaja o većim nepravilnostima nije bilo tokom dana, iako su iz štaba četvrtoplasiranog na izborima Vuka Jeremića poručili da ih je bilo. Šta se tokom dana dešavalo na biralištima i kako je teklo glasanje možete pročitati – OVDE.

Birači biraju između sledećih kandidata: Saše Jankovića, Vuka Jeremića, Miroslava Parovića, Saše Radulovića, Luke Maksimovića, Aleksandra Vučića, Boška Obradovića, Vojislava Šešelja, Aleksandra Popovića, Milana Stamatovića i Nenada Čanka.

23:11 - Na osnovu 95 odsto obrađenih izbornih mesta, prema CeSID, Vučić je dobio 55,7 odsto, Janković 15,6, Beli 9,5, Jeremić 5,7, a Šešelj 4,5.

23:05 - Kuriozitet je da se Vojislav Šešelj nije obratio novinarima, što je činio u svakoj izbornoj noći, kada nije bio van zemlje.

22:25 - Slavlje u SNS, Vučić kaže da je ponosan na veliku podršku i navodi da je osvojio više glasova nego svi drugi kandidati zajedno.

22:01 - Vodeći elektronski mediji u regionu na udarnim mestima objavljuju vest da je aktuelni premijer Aleksandar Vučić ubedljivi favorit predsedničkih izbora.

21:55 - Jeremić: Hvala, Srbijo - napravili smo prvi korak

21:51 - Funkcionerka SRS Vjerica Radeta izjavila je da je očigledno da je kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić pobedio na predsedničkim izborima u prvom krugu.

21:49 - Novinar Zoran Panović kaže da se odgovor na pitanje zašto Aleksandar Vučič ima ovako visok rejting nalazi u istraživanjima javnog mnjenja, ali njih niko ne čita

21:45 - Izborni štab predsedničkog kandidata Saše Jankovića objavio je da je na osnovu obrađenih podataka sa 6,12% biračkih mesta izlaznost na izborima bila 54,8 odsto.

21:42 - Oglasio se i RIK sa prvim preliminarnim rezultatima

21:35 - Funkcionerka SPS Slavica Đukić Dejanović kaže da je prema njihovoj "gruboj proceni" predsednički kandidat Aleksandar Vučić ima 60 odsto podrške.

21:33 - Bojan Klačar za B92 kaže da su veoma male šanse da Vučić padne ispod 50 odsto. To znači, da već u ovim trenucima možemo da kažemo da Srbija ima novog predsednika.

21:33 - U izbornom štabu predsedničkog kandidata Luke Maksimovića, alijas Ljubiša Preletačević Beli, je rečeno da su razoračani što on nije pobedio u prvom krugu.

21:30 - U štabu predsedničkog kandidata Dveri Boška Obradovića nema nikakvih informacija

21:24 - Izvršni direktor Ipsosa Marko Uljarević je rekao da se može reći da je Srbija dobila predsednika u prvom krugu izbora.

21:22 - U štabu predsedničkog kandidata Saše Jankovića se i dalje uzdržavaju od izjava, broj se procenti i čeka se bolji uzorak. Janković još nije stigao, a sve je veći broj javnih ličnosti koje su podržale njegovu kandidaturu.

U Jeremićevom štabu se ništa nije promenilo u odnosu na prethodnih sat vremena. U sedištu SRS se niko nije obratio, nema nikakvih rezultata. 21:13 - U Bujanovcu na šest biračkih mesta niko nije glasao

21:09 - Ako su trenutni rezultati trend koji ćemo gledati u narednim satima, vrlo lako možemo reći da je drugi krug vrlo malo verovatan. Dvocifreni rezultat imaju samo Aleksandar Vučić i Saša Janković, a iza sebe je osam kandidata ostavio Ljubiša Preletačević Beli.

20:57 - Aleksandar Vučić ostvario je dobar rezultat na predsedničkim izborima, a iza njega su, prema podacima SNS, Luka Maksimović i Saša Janković, rekao je funkcioner SNS Nebojša Stefanović.

20:55 - Predsednički kandidat Luka Maksimović rekao je za B92 da je očekivao da će bar 80 odsto građana Srbije izaći na izbore. On je u svom štabu u Mladenovcu istakao da je očekivao takav rezultat, ali i da je “u Srbiji sve moguće“.

20:44 - Stigli su nešto konkretniji rezultati, ali nas iz CeSID-a upozoravaju da je u pitanju i dalje situacije u kojoj se treba suzdržati od komentara.

Uzorak je na trećini, odnosno 33,7 odsto, a rezultati su sledeći:

Aleksandar Vučić 61,75%

Saša Janković 12%

Luka Maksimović 7,4%

Vuk Jeremić 5,8%

Vojislav Šešelj 4,5%

Boško Obradović 2,1%

Nenad Čanak 1,6%

Milan Stamatović 0,9%

Saša Radulović 0,8%

Aleksandar Popović 0,7%

Miroslav Parović 0,3%

Istovremeno, stigli su podaci i iz IPSOS-a (41,6% uzorka): Vučić 58, Janković 13,8, Beli 9,2 i Jeremić 5,5. 20:38 - "Beli listići, pa Beli, sledeće bela kuga birača"

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković ocenio je da su izborne tendencije u Srbiji dosta zabrinjavajuće.

“Prvo smo imali bele listiće pa Belog kao predstavnik anti politike, bojim se da nas na sledećim izborima očekuje bela kuga birača, izlaznost manja od 50 odsto. To mora da nas zabrinjava, bojim se da nam se sa tim belinama crno piše”, kazao je Visković.

Opširnije - OVDE.

20:33 - B92 u štabovima: Da li će Nikolić u SNS? Beli proglasio pobedu i imao vatromet.

20:25 - Prvi rezultati su stigli!

U pitanju su rezultati sa samo 0,2% obrađenih mesta i nisu relevatntni niti predstavljaju bilo kakvu prognozu ili projekciju. Takođe, u pitanju su mala mesta sa malim brojem birača.

Na toj prvoj "turi" malih mesta Aleksandar Vučić je dobio najviše glasova 86,5%, dok su Saša Janković, Vuk Jeremić, Luka Maksimović (Beli), ali i Miroslav Parović dobili 2,7%.

Podestimo, iz CeSID-a kažu da će izlaznost teško preći 55 odsto.

20:22 - Ipsos: Izlaznost u Beogradu i Vojvodini iznad proseka
20:20 - Šešelj stigao u štab, jagnjeće i praseće pečenje na stolu.

Na tradicionalno obilnoj trpezi u sedištu radikala je, prema izveštajima RTS-a, bilo i jagnjeće i praseće pečenje.

Tradicija je, međutim, prekršena jer, kako navodi reporter javnog servisa, ovoga puta nisu saopšteni nezvanični rezultati izbora, što se očekuje između 21 i 22 sata.

20:19 - Šta je ko rekao kada je ubacio listić?

20:16 - Imajući u vidu dosadašnji trend teško je očekivati da će izlaznost na predsedničkim izborima biti veća od 55 odsto, smatraju u CeSID-u.

Kako je programski direktor Bojan Klačar rekao za B92 u 20 časova i dalje važi "enigma", odnosno nemoguće je znati ko su ljudi koji su ostali kod kuće.

"Reklo bi se da građani nisu izašli u broju koji je najavljivan u anketama. Prema poslednjim podacima, najrevnosniji su bili u Beogradu, zatim u Vojvodini, pa u centralnoj Srbiji", kaže Klačar.

Opširnije - OVDE.

20:11 - BG: Red za glasanje u "Stepi"

20:08 - Predsednički kandidat Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, okupio je svoje pristalice u izbornom štabu u Mladenovcu.

Dok je u kući bila žurka, a napolju su se okupljeni zabavljali uz muziku, prisutnima su služene sarme.

Opširnije - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

372 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: