"NATO koristi "mit o našoj agresiji" da bi se ujedinio"

Rusko Ministarstvo inostranih poslova ocenilo je kao "klevetu" izjavu na ministarskom sastanku NATO-a da Rusija "koristi agresiju" u Ukrajini.

Izvor: Beta
Podeli

"Održavanje jedinstva u NATO-u nije lako, ali ministri ne moraju dugo da traže, uvek imaju isti mit o ruskoj pretnji i kleveti o ruskoj agresiji u njihovim beskrajnim potrebama da zadrže jedinstvo i zajedno se nekome suprotstave", navodi se u saopštenju.

Rusija je izrazila nezadovoljstvo nakon što je šef američke diplomatije Reks Tilerson osudio "agresiju Rusije u Ukrajini" na sastanku NATO-a.

"Tilersonova izjava nas je iznenadila", dodalo je rusko ministarstvo.

SAD za sada prate čvrstu liniju prethodne administracije Baraka Obame koji je osudio sukobe na istoku Ukrajine i zajedno sa zapadnim zemljama uveo sankcije Rusiji.

Tilerson izjavio je da će SAD ukinuti sankcije Rusiji uvedene zbog sukoba u Ukrajini, tek kada Moskva ispuni obaveze za omogućavanje mira.

"Sankcije SAD ostaju dok Moskva ne promeni akcije koje su izazavale naše sankcije", rekao je Tilerson i dodao da zasebne sankcije uvedene Rusiji zbog aneksije Krima "moraju ostati na snazi dok Rusija Ukrajini ne vrati kontrolu nad poluostrvom".

Tilerson je pozvao Moskvu da iskoristi svoj uticaj na separatiste da se zaustave nasilje i napadi na posmatrače.

U sukobima između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika od aprila 2014. godne poginulo je više od 9.800 ljudi.

strana 1 od 496 idi na stranu