Obrt SAD: Ne možemo da sedimo i mislimo o uklanjanju Asada

Njujork -- Odlazak sirijskog predsednika Bašara el Asada s vlasti više nije u središtu američke spoljne politike prema Siriji.

Izvor: Tanjug
Podeli
screenshot
screenshot

To je izjavila ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli potvrdivši jasan zaokret u odnosu na prethodnu američku administraciju.

"Naš prioritet nije više da sedimo tamo i fokusiramo se na uklanjanje Asada, već da vidimo kako da se sredi situacija, sa kim da sarađujemo da promenimo nešto za ljude u Siriji", rekla je Niki Hejli novinarima u četvrtak.

"Ne možemo da se fokusiramo nužno na Asada onako kako je to činila prethodna administracija", rekla je ona, prenosi Rojters.

U četvrtak je i američki državni sekretar Reks Tilerson u Ankari poručio da će o dugoročnom statusu Asada "odlučivati sirijski narod".

Bivši američki predsednik Barak Obama rekao je još u avgustu 2011. godine da Asad mora da ode sa vlasti, ali je do septembra 2015. godine njegova administracija ublažila stav kada je tadašnji državni sekretar Džon Keri tvrdio da Asad treba da ode, ali da će se o pitanju kada će se to dogoditi odlučivati u pregovorima.

strana 1 od 496 idi na stranu