Albanci guraju Makedoniju u još veću krizu?

Rukovodstvo najveće albanske stranke Demokratske unije za integracije razmatrala je mogućnost da napusti tehničku vladu Makedonije u kojoj je sa VMRO DPMNE.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

21:42

Albanci guraju Makedoniju u još veću krizu?
Thinkstock

Nakon višečasovne sednice Centralnog predsedništva DUI u tetovskom naselju Mala Rečica, predsednik te stranke Ali Ahmeti je rekao da nije doneta konačna odluka oko mogućnosti da njihovi ministri podnesu ostavku kako bi se doprinelo prevazilaženju političke i institucionalne krize.

"Raspravljali smo o deblokiranju situacije podnošenjem ostavki ministara DUI, ali o time postoje dva tumačenja", rekao je Ahmeti.

Prethodno je u toku sednice portparol DUI Bujar Osmani rekao da se ozbiljno razgovara o mogućnosti da funcioneri DUI napuste tehničku vladu, kako bi doprineli deblokiranju situacije u kojoj još uvek vladajujća VMRO DPMNE Nikole Gruevskog sprečava da nova parmamentarna većina u kojoj su SDSM, DUI, Besa i Alijansa za Albance, formira vladu.

Porparol DUI je naveo da članovi Centralnog predsedništva suprotstavljaju stavove "za" i "protiv" izlaska iz tehničke vlade. "Deo argumenta je da će prilikom davanja ostvake ministri morati da ostanu na tom mestima do imenovanja nove vlade, ali ima i drugih argumenata koji kažu da bi ostavka deblokiraja situaciju", rekao je Bukar Osmani.

Stranka DUI ima više od trećine ministara u Vladi Makedonije i prema zakonskim odredbama i tumačenjima pravnika, ukoliko daju ostavke pada vlada.

Na sednici vrha DUI razgovarano je i o predstojećim lokalnim izborima koji nisi raspisani jer nije izabran predsednik parlamenta koji ih raspisuje.

Ahmeti je ocenio da se odlaganjem lokalnih izbora produbljava kriza u Makedoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: