Mogerini: Bregzit neće uticati na odbranu i bezbednost EU

Izlazak Britanije iz EU neće bitno uticati na odbrambene i bezbednosne misije EU, izjavila je evropska šefica diplomatije Federika Mogerini.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

23:47

Mogerini: Bregzit neće uticati na odbranu i bezbednost EU
Getty Images

Iako je Britanija bitan stub NATO sa svojim nuklearnim kapacitetima i najveći evropski odbrambeni budžet u okviru Alijanse, njen uticaj na operacije EU je drugačiji, navodi AP.

Mogerini je na sastanku šefova diplomatije NATO rekla da "Britanija danas doprinosi sa samo tri odsto civilnih kapaciteta u našim operacijama i misijama EU a sa pet odsto u vojnim operacijama".

Ona je dodala da je to vredan doprinos ali sigurno da se bez njega vojne i bezbednosne aktivnosti EU mogu savršeno dobro nastaviti.

"To nije procenat koje ostale članice ne mogu da popune kada Britanija ode. Mi ćemo zato uspostaviti dobru i solidnu saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane i nakon Bregzita", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: