Upozorenje iz Brisela: Britanci ostaju bez Gibraltara?

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da nijedan dogovor između EU i Velike Britanije o Gibraltaru neće moći da se donese bez saglasnosti Španije.

Izvor: Beta

Petak, 31.03.2017.

18:46

Upozorenje iz Brisela: Britanci ostaju bez Gibraltara?
Thinkstock

"Posle Bregzita, nijedan dogovor između EU i Velike Britanije o Gibraltaru neće moći da se primeni bez saglasnosti Španije", rekao je Tusk predstavljajući nacrt projekta o smernicama tokom procedure istupanja Velike Britanije iz EU.

Portparol španske vlade Injigo Mendes de Vigo izrazio je zadovoljstvo zbog te odluko.

Šef uprave Gibraltara Fabijan Pikardo izjavio je nedavno da će se tokom pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU suprotstaviti svakom pokušaju Španije da stekne veću kontrolu nad tom malom ali strateški važnom britanskom teritorijom i vojnom bazom.

Velika Britanija kontroliše Gibraltar tri veka i odbija zahteve Španije za podelu vlasti nad tom teritorijom, što dovodi do tenzija u odnosima između te dve zemlje.

Gibraltar ima 32.000 stanovnika, od kojih je 96 odsto na prošlogodišnjem referendumu o Bregzitu glasalo za ostanak Velike Britanije u EU.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more. Nalazi se na jugu Španije, koja je svoj deo teritorije ustupila Britaniji 1713. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: