Ministarstvo: Štrajk dela prosvetara, obustava u 25 škola

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da su se štrajku prosvetara odazvale 84 škole u celoj Srbiji.

Izvor: B92, Beta

Petak, 31.03.2017.

12:53

Ministarstvo: Štrajk dela prosvetara, obustava u 25 škola
Foto: Thinkstock

Prema podacima koje su direktori škola dostavili školskim upravama od 1.772 osnovne i srednje škole u Srbiji danas u prepodnevnoj smeni nastava se normalno odvijala u skoro 90 odsto, tačnije u 1.564 škole, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da je rad u potpunosti obustavljen u samo 25 škola, dok u 59 ustanova samo pojedini nastavnici nisu držali časove.

“Postoje i škole u kojima se obustavi nastave pridružio samo predsednik sindikata koji je i pozvao na obustavu rada. U 124 škole časovi su skraćeni na 30 minuta. Dakle, u nekom vidu protesta je bilo u oko 11 odsto ustanova, tačnije 208 škola”, dodaje Ministasrtvo.

“Prethidnom pozivu na protes, takođe samo jednog sindikata, odazvalo se 312 škola, a danas njih 208. Očigledno je da sve više zaposlenih u prosveti veruje da smo na pravom putu i da kroz dijalog zasnovan na realnim temeljima i zajedničko angažovanje možemo podići ugled profesije”, piše u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je po zakonu zabranjena potpuna obustava rada, pa će, upravo u skladu sa zakonom, u narednim danima biti doneta i odgovarajuća odluka.

Ranije je Unije sindikаtа prosvetnih rаdnikа Srbije (USPRS) stupil su u jednodnevnu obustаvu nаstаve, kao i da je prepodnevnoj smeni u štrаjku više od 400 školа, od kojih su 144 škole potpuno obustаvile nastavu, saopštio je USPRS.

USPRS zahteva poštovanje Sporаzumа o rešаvаnju spornih pitаnjа iz аprilа 2015. godine i promenu odnosа držаve premа prosvetnim rаdnicimа koji sve češće postаju žrtve nаsiljа.

"Nаjjаči sindikаlni otpor pružili su: Krаljevo, Zаječаr, Vršаc, Zrenjаnin, Pirot, Boljevаc, Ćuprijа, Priboj, Čаčаk i Kruševаc. Ovim vidom grаđаnske neposlušnosti želimo dа skrenemo pаžnju svimа dа je obrаzovаnje stožer svаkog, pа i nаšeg društvа. Rušenje prosvete Srbiju čini zemljom bez budućnosti", navedeno je u saopštenju.

USPRS zаhvаlio je člаnovimа drugih sindikаtа zbog podrške, kаo i "onimа koji još nisu izаbrаli sindikаt kome će se pridružiti, а dаnаs su stаli dа brаne dostojаnstvo profesije".

Podsetimo, pre dva dana su predstavnici tri reprezentativna prosvetna sindikata među kojima nije USPRS saopštili da se ministar Mladen Šarčević saglasio sa njihovim predlogom da plate u prosvetu budu povećane za 15 odsto do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: