Nikolić u Kini: Vizna liberalizacija znak poverenja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se s kineskim premijerom Li Kećijangom u Pekingu u svojoj državnoj poseti Kini.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Screenshot
Screenshot

Nikolić i Li razgovarali su o poboljšanju mehanizama saradnje koji su deo Inicijative "16+1" , izvestila je kineska državna agencija Sinhua.

Uspostavljanje foruma 16+1 inicirala je NR Kina radi intenziviranja i proširenja saradnje sa 11 zemalja članica Evropske unije i pet balkanskih zemalja u oblasti investicija, transporta, finansija, nauke, obrazovanja i kulture.

Dvojica zvaničnika takođe su se saglasila da ubrzaju i napredak svog sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Nikolić je izjavio da je vizna liberalizacija znak poverenja koje postoji između Srbije i Kine.

"To je ogromna povoljnost i služi građanima da lakše komuniciraju, odnosno da putuju. Očekujem da uvedemo redovne linije iz Kine za Beograd, a to može da se desi veoma brzo. Manje je važno iz kog grada će biti uspostavljeni letovi za Beograd. Kada se to dogodi od toga ce najviše koristi imati turisti", rekao je Nikolić za Kineski međunarodni radio (CRI).

Prema njegovim rečima, Srbija ima šta da ponudi kineskim turistima, a da bi, u saradnji sa zemljama u okruženju, mogla da im ponudi i zajedničke ture.

"Kinezi bi u Srbiji videli zemlju koja je veoma mirna, u kojoj ih svi vole i niko ih ne gleda popreko", rekao je Nikolić i podsetio da u Srbiji već radi veliki broj Kineza, od kojih su neki zasnovali i mešovite brakove.

"Prijateljstvo koje sada postoji između Srbije i Kine može da bude veliki podstrek turizmu", zaključio je Nikolić.

Nikolić će se sastati i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđijangom.

strana 1 od 274 idi na stranu