"Nećemo izručiti troje radikala Hagu"

Beograd -- Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izjavio je da Srbija neće izručiti troje radikala Haškom tribunal, jer postoji odluka srpskog suda o tome da se oni ne izruče.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ljajić, koji je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, rekao je novinarima u beogradskom hotelu "Hajat" da, po prošlogodišnjoj odluci Višeg suda, ne postoje uslovi za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke Haškom tribunalu.

"Postoji odluka suda u Srbiji da se oni ne izručuju. Za to nema pravnog osnova, a mi moramo da poštujemo odluke nezavisnih pravosudnih organa kakve god one bile", rekao je Ljajić novinarima.

On je dodao da država ne bi postojala ukoliko bi neko menjao odluke nadležnog suda.

"Moramo da poštujemo odluku suda, bez obzira da li nama se ona sviđa ili ne sviđa. Ne možemo da se ponašamo voluntaristički ako želimo da poštujemo principe demokratije", rekao je Ljajić.

Interpol je, na zahtev Haškog tribunala, raspisao "crvene poternice" za troje članova Srpske radikalne stranke, koje je Tribunal optužio za nepoštovanje suda, a koje vlasti Srbije nisu uhapsile.

Kako je Tribunal jutros saopštio, "crvene poternice", kojima se traži lociranje i hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Steva Ostojića, stupile su na snagu još 16. marta. Interpol je o tome obavestio sud u Hagu 24. marta.

U jutrošnjem saopštenju Tribunala navodi se i da je predsednik tog suda Karmel Ađijus vlasti Srbije 1. marta još jednom prijavio Savetu bezbednosti UN zbog toga što nisu uhapsile troje radikala, uprkos nalogu iz Haga.

Sudija Ađijus pozvao je Savet bezbednosti UN da "preduzme mere neophodne da se obezbedi povinovanje Srbije nalozima Tribunala, u skladu sa njenim obavezama" i zemlje članice UN da uhapse troje radikala, ako budu u prilici.

Viši sud u Beogradu odlučio je prošle godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

strana 1 od 274 idi na stranu