Tači: Kosovo zakasnilo sa formiranjem ZSO

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je Kosovo zakasnilo sa formiranjem ZSO i dodao da posao na izradi Statuta ZSO treba da započne što pre.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.03.2017.

21:37

Tači: Kosovo zakasnilo sa formiranjem ZSO
Foto: GettyImages

"Kosovo je zakasnilo sa formiranjem Zajednice, naročito nakon odluke Ustavnog suda. Zato što pre mora da se krene sa izradom statuta Zajednice", rekao je Tači za radio Slobodna Evropa.

Govoreći o demarkaciji sa Crnom Gorom, Tači je kazao da "svi treba da budu svesni" da će bez ratifikacije sporazuma o demarkaciji, "gradjani Kosova ostati izolovani".

"Povratak Srpske liste u institucije Kosova je dobra mogućnost da se radi na izglasavanju demarkacije u Skupštini. U suprotnom, neosnivanjem ZSO, neizglasavanjem demarkacije i bez vizne liberalizacije, ostaćemo kao društvo i država blokirani nepravedno, ali i uz našu krivicu jer EU neće promeniti mišljenje", kazao je Tači.

Upitan da li je potrebna hitna rasprava o ZSO i demarkaciji sa Crnom Gorom, Tači je rekao da je rasprava o tim pitanjima "već završena".

"Vrtimo se u krug po tim pitanjima. Kosovo sebi treba da odredi pravac da li želi da se kreće u pravom smeru ili da tapka u mestu. To ne smemo da dopustimo. Moramo doneti odredjene odluke i pokazati da li smo spremni da prevazidjemo ove izazove ili nam je potreban nov početak", rekao je Tači.

Upitan da li su prevremeni parlamentarni izbori izlaz iz sadašnje situacije, predsednik Kosova je ocenio da se to pitanje odnosi na političke partije.

"Ja ću kao predsednik poštovati Ustav i zakone Kosova kada su u pitanju redovni izbori. Ali, ako postoji politički dogovor medju partijama, ja ću poštovati i njihovu volju", kazao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: