Ljubljana ima rešenje za situaciju u Evropskoj uniji?

Slovenija se založila da bude deo prvog kruga moguće Evrope u više brzina, koju žele neki evropski zvaničnici da bi se podstakla Unija posle Bregzita.

Izvor: Beta

Utorak, 28.03.2017.

22:32

Ljubljana ima rešenje za situaciju u Evropskoj uniji?
Thinkstock

To je sve izazvalo nezadovoljstvo istočnoevropskih zemalja.

"Nacionalni interes Slovenije u slučaju jedne Evropske unije sa više brzina bio bi da bude među zemljama koje brzo napreduju", rekao je predsednik Slovenije Borut Pahor na konferenciji za novinare u Ljubljani sa svojim poljskim kolegom Andžejom Dudom.

Pahor i Duda sastali su se danas u predsedničkoj palati u Ljubljani

Pahor je ipak rekao da bi više voleo scenario po kome bi se svih 27 članica EU integrisale istom brzinom i da ne razmatra opciju različitih puteva osim ako nedostatak konsenzusa ne spreči da se ide više ka integraciji.

Poljski predsednik čija zemlja je već čvrsto odbacila svaku ideju Evrope u više brzina, pozvao je juče na otpor separatističkim tendencijama stvaranja neke vrste klubova unutar EU.

Poljska i Slovenija ušle su u EU 2004. sa još šest zemalja bivšeg komunističkog bloka.

Tezu o Evropi u više brzina promovišu Pariz i Berlin da bi podstakli EU posle potresa Bregzita, ali to nailazi na otpor više zemalja istočne i centralne Evrope. Te zemlje strahuju da će biti isključene iz elitnog "kluba" Unije zbog svog čestog protivljenja projektima Brisela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: