Crne slutnje Varufakisa: EU možda neće trajati ni deceniju

Evropska unija se raspada tako brzo da možda neće trajati još jednu deceniju, upozorio je danas bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

On je to rekao dan uoči obeležavanja 60-godišnjice osnivanja EU u Rimu.

Varufakis, koji se takođe nalazi u italijanskoj prestonici radi promovisanja predloga svog novog pokreta DiEM 25, tvrdi da EU "nema razloga za slavlje", prenosi AFP.

"Šta oni zapravo slave? Činjenica da govore o 'Evropi sa više brzina' pokazuje da su prihvatili poraz. Nemaju ideju kako da stvore ujedinjenu Evropu", rekao je Varufakis.

Bivši ministar finansija koji je, neuspešno, pokušao da prkosi Nemačkoj i međunarodnim kreditorima na vrhuncu grčke dužničke krize, kritikovao je pristup lidera EU poslovanju za koji kaže da "raspiruje plamen ksenofobije i populizma".

Varufakis ističe da predlozi njegovog novog pokreta podrazumevaju izdavanje obveznica Evropske investicione banke kako bi se unapredio privredni rast.

To bi se, prema njegovim rečima, moglo iskoristiti za finansiranje zelenih tehnologija i garantovanje zapošljavanja u ugroženim oblastima Evrope, kao i za smanjenje migracije koja je stvorila tenzije i doprinela odluci Britanije da napusti EU.

"To nije samo gomila idealističkih ciljeva", kaže Varufakis govoreći o svojim planovima, koji je izradio 20-člani tim ekonomista, naglasivši da DiEM25 (Demokratija u Evropi 2025) "nije levičarski pokret", već otvorena platforma za razvoj politike koju bi političke partije na vlasti mogle da usvoje.

Taj pokret, tvrdi Varufakis, nastoji da uradi ono što je trebalo da evropske demokrate urade još 1930, nakon kraha Vol strita i pre nego što je Evropa, kako kaže, upala u ambis.

"Evropa se raspada i imamo najviše 10 godina da je spasemo", zaključio je bivši grčki ministar, koji ne isključuje mogućnost da predstavi sopstvene kandidate na izborima za Evropski parlament 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu