FF: Debata predsedničkih kandidata, napadi na Le Penovu

Pariz -- Francuski predsednički kandidat i lider Nacionalnog fronta Marin le Pen našla se, u prvoj televizijskoj debati, "pod udarom" ostalih kandidata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kritike su joj upućene zbog stavova o bezbednosti i mestu islama u Francuskoj.

Centrista Emanuel Makron koji je, prema istraživanjima, po broju glasača izjednačen sa Le Penovom, optužio ju je tokom debate da pokušava da podeli Francusku povodom kupaćih kostima muslimanskih žena, koji pokrivaju celo telo, takozvanih "burkinija", prenosi AFP.

Ta vrsta kupaćeg kostima prošle godine je bila zabranjena u nekoliko francuskih primorskih gradova, jer su ga lokalni zvaničnici nazvali "provokacijom" i diskriminacijom.

Le Pen, koja se protivi imigraciji i koja želi da ograniči versku odeću na javnim mestima, kazala je da su burkini "znak buđenja radikalnog islama u Francuskoj" i optužila Makrona da to podržava.

"Burkini je problem javnog reda. Ne koristite ga da delite Francusku", rekao je Makron.

Le Pen i Makron su zajedno sedeli u studiju TF1 televizije, zajedno sa kandidatima, koji su po istraživanjima javnog mnjenja, na trećem i četvrtom mestu - Fransoa Fijonom i Benoa Amonom, kao i sa petoplasiranim Žan Lik Melanšonom.

Fijon je odbacio predlog Le Penove da se stvori prostor za više od 40.000 zatvorenika kao nerealan, istakavši da nikada više nije učinjeno za poslednjih pet godina".

"Predlažem 16.000 zatvorskih mesta", rekao je Fijon.

Le Pen se sukobila i sa kandidatom socijalista Benoa Amonom, koji ju je napao zbog njenih stavova o bezbednosti u javnim školama, za koje je ona rekla da u njima "hara nasilje".

"Bez mira u školama nemoguće je učiti", rekla je Le Pen, a Amon je na to odgovorio da za to deca ne moraju biti taoci i dodao da su njeni stavovi "odvratni".

Francuski predsednički izbori održaće se 23. aprila, a za prvi krug kandidovalo se 11 kandidata.

Drugi krug trebalo bi da se održi 7. maja, a najnovija istraživanja su pokazala da bi Makron tada mogao lako da pobedi Le Penovu.

Svet

strana 1 od 13134 idi na stranu