Demostat tvrdi: Vučić 57 odsto, Beli 3%

Prema istraživanju koje je sproveo Istraživačko–izdavački centar Demostat Aleksandar Vučić pobediće u prvom krugu predsedničkih izbora.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživanje koje je sprovedeno početkom marta, odnosno između 24. i 17. dana pre izbora, procenti u odnosu na ukupan broj birača koji kažu da će manje-više sigurno da glasaju, pokazuju da će kandidat koalicije sakupljene oko SNS Aleksandar Vučić imati 57 odsto glasova.

Iza njega su Saša Janković sa 11 odsto, dok su ostali kandidati sa jednocifrenim procentom.

Vuk Jeremić, prema istraživanju, ima devet odsto glasova, potom ide Vojislav Šešelj sa 8%, a onda sledi Ljubiša Preletačević Beli sa tri odsto.

Isti procenat glasova kao i Beli ima i lider pokreta Dveri Boško Obradović, dok su ostali kandidati ukupno na devet odsto.

Prema drugom grafikonu, koji prikazuje procente u odnosu na ukupan broj birača u biračkom spisku, situacija je za nijansu drugačija, ali redosled kandidata nije promenjen.

U tom slučaju Aleksandar Vučić ima 34 odsto glasova, Saša Janković je na 6,6 %, Jeremić na 5,4 %, Šešelj na 4,7 %, a Preletačević na dva odsto.

Ostali kandidati imaju ukupno 3,3 odsto glasova, dok bi procenat apstinenata bio 44%.

Da podsetimo, centar Demostat je inače ranije sproveo istraživanje koje je pokazalo da kada se ponude imena šest političkih lidera, građani Srbije kažu da je najbolji bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito, dok je tik iza njega Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 274 idi na stranu