"Nije bilo incidenta,rekao sam Mustafi - jesi sam smislio"

Premijer Aleksandar Vučić kaže da tokom večere u Sarajevu nije bilo incidenta između njega i kosovskog premijera Ise Mustafe.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.03.2017.

16:34

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

"Ako me pitate da li je bilo incidenata - nije bilo. Pristojno i normalno je da postavite pitanje. Nije bilo nikakvih problema, samo sam mu, na večeri, rekao 'jesi sam smislio ili ti je neko pomogao oko oduzimanja imovine'. To sam rekao i danas", preneo je premijer u izjavi novinarima koji su ga strpljivo čekali, pošto nije davao izjave na konferenciji za štampu.

Sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana, na kojem je učestvovao, ocenio je kao pozitivnu stvar, jer, kako je i ranije rekao, svaki je razgovor dobrodošao.

"Imali smo odlične razgovore. Uvek je dobro kada se razgovara. Posebno sam obratio pažnju i video da su Srbija i BiH imale istovetne predloge, u gotovo svemu se usaglasile pred predstavnicima EU, što je važno za naše dve zemlje", naglasio je Vučić.

Pojasnio je da su se predlozi odnosili na formiranja zajedničkog tržišta, ali i na zajedničke infrastrukturne projekte.

"Kao da smo se po prvi put usaglasili, a nismo", primetio je, dodajući da je po tom pitanju napravljen korak napred.

"Nismo pominjali šta je bilo u prošlosti, čak ni u bliskoj, naveo je, te poručio da to govori da želimo da pričamo, razmišljamo i ponašamo se ozbiljno i odgovorno u budućnosti."

Rekao je da se problemi ne mogu preskočiti, jer bi to bilo zabijanje glave u pesak.

"Problemi su toliko očigledno, čini mi se da sam po pitanju otvaranja problema bio najotvoreniji. Mislim da smo dobro razumeli šta možemo a šta ne možemo da uradimo", dodao je Vučić i zahvalio domaćinima na gostoprimstvu.

Naglasio je još da će lično uložiti maksimalne napore za stabilnost i mir u regionu, te potvrdio da planira intenziviranje razgovora Srba i Bošnjaka.

Pročitajte još:

Hrvatski mediji: Vučić urlao na Mustafu, na rubu incidenta

"Srbiju kritikuju naglas, a gresi drugih pod tepih"

Premijer Aleksandar Vučić je nakon sastanka premijera zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu ocenio da je sastanak bio dobar, te da je svaki razgovor blagorodan, delotvoran i da je uvek dobro iznositi stavove.

Srbija je bila potpuno iskrena, otvorena, rekao je Vučić u obraćanju srpskim novinarima i podvukao da je govorio šta misli o svemu što se desilo u prethodnim godinama.

Kaže da je preneo kako se u Srbiji već 2000. i 2001. govorilo da ćemo 2003, zatim 2007. a potom i 2011. godine biti članica EU, a da više niko ne pominje datume.

"To može da govori o Srbiji nešto, ali i o EU i njenom odnosu", rekao je Vučić.

Novinarima je ponovio i svoj stav da lideri regiona mogu da potpišu deklaraciju na sastancima, a da posle toga izađu s potpuno drugačijim političkim stavovima, od toga da neki traže da od Srbije uzimaju imovinu, prekid dijaloga, da traze protivzakonto formiranje svoje vojske...

"Sve se nadam da će stvari da krenu na bolje i da će EU takve stvari jasno da oceni", rekao je Vučić i dodao da je, međutim, zahvalan EU na podršci i pomoći, te finansiranju mnogih projekata i programa.

Kad je reč o problemima s Kosovom, Vučić je rekao da je na sastanku pomenuo pet spornih stvari koje su se desile u prethodnih desetak dana - pokušaj formiranja vojske Kosova, usvajanje rezolucije o prekidu dijaloga, otimanje imovine, najavu da će doneti odluku o formiranju specijalnog odeljenja za gonjenje Srba, te hapšenje predsednika opštine Ranilug, koga je, zbog toga što je u gepeku svog automobila nosio plakate sa Vučićevim likom, gnjilanski tužilac optužio za širenje verske, rasne i nacionalne mržnje.

Kaže i da je rekao da Srbija neće biti džak za udaranje nikome, te da je ukazao na dvostruke aršine.

"Kad god je trebalo Srbija da se kritikuje, svi su glasni sa različitih strana, a kad je potrebno da se nekom drugom stavi do znanja da je pogrešio, to se stavi pod tepih. To su činjenice i istina, nema tu neke velike filozofije", rekao je Vučić.

On je ipak naveo da je zadovoljan razgovorom, koji je uvek lekovit, te podvukao da je susret sa bošnjačkim predstavnicima uvek značajan, budući da Srbi sa njima treba da grade dobre odnose za budućnost, čuvaju mir i stabilnost.

Upitan da li očekuje reakciju iz Evrope na dešavanja na KiM, Vučić je rekao da je portparloka EK Maja Kocijančič danas u saopštenju navela da imovina mora drugačije da se rešava od onoga što je Priština rekla

Na pitanje šta je još rekao kosovskom premijeru Isi Mustafi, Vučić je rekao da mu je poručio da "pusti plakate iz pritvora, automobil i da ne donosi više takve odluke".

"On je na to imao rečenicu da oni misle da je to njihova unutrašnja stvar i da imaju pravo da rade šta hoće, a videli ste da EU tako ne misli", rekao je Vučić, koji je na pitanje da da komentar na izjavu Hašima Tačija da to nije imovina Srbije rekao da je "Tači inače poznat kao stručnjak za pravna pitanja, što je poznato i na Balkanu, a i šire u svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: