Evropa je preživela: Poraz "holandskog Trampa"

Vladajuća partija premijera Holandije Marka Rutea je osvojila većinu mesta u parlamentu, javljaju svetski mediji na osnovu izlaznih anketa.

Izvor: B92
Podeli
Gert Vilders (Getty Images)
Gert Vilders (Getty Images)

U Holandiji su se održali parlamentarni izbori koji su pretili da izazovu nove potrese u Evropskoj uniji, s obzirom na to da je antievropska opcija na čelu sa Gertom Vildersom u svim prognozama bila veoma blizu pobede.

Vladajuća desničarska Narodna liberalno-demokratska stranka bi u narednom sazivu parlamenta trebalo da ima 31 mesto, Vildersova ekstremno desničarska Stranka za slobodu 19, koliko i CDA i D66. SP će imati 14, Zeleni 16, a PVdA devet mesta.

Anketa je sprovodena u 43 od 9.300 bitačkih mesta.

Do 18 časova je glasalo 55 odsto od 12,9 miliona upisanih birača, naveo je Ipsos i dodao da je na prošlim izborima 2012. do 18 časova glasalo 48 odsto, a 2006. 58 odsto birača.

Ipsos je procenio da bi ukupan odziv birača do zatvaranja glasačkih mesta u 21 čas mogao da bude oko 80 odsto.

Po anketama, favorit je stranka aktuelnog premijera Marka Rutea, desničarska Narodna liberalno-demokratska stranka (VVD) koja bi mogla da osvoji između u 24 i 28 od 150 mesta u Parlamentu.

Ekstremno desničarska Stranka za slobodu (PVV) Gerta Vildersa, čija je popularnost opala poslednjih dana, mogla bi da bude druga, sa 19 do 23 poslanička mesta.

Svet

strana 1 od 496 idi na stranu