Napeto: Holandija upozorila građane zbog pretnje Erdogana

Hag -- Holandija je pozvala svoje državljane u Turskoj da budu oprezni i izdala nova upozorenja putnicima posle diplomatske krize između Ankare i Haga.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Od 11. marta ima diplomatskih tenzija između Turske i Holandije", saopštilo je ministarstva spoljnih poslova Holandije.

Putnicima se savetuje da budu "oprezni i da izbegavaju okupljanja i prometna mesta", navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva.

Holandska vlada je zbog "rizika po javni red i bezbednost" u subotu povukla dozvolu za sletanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, koji je najavio da će u Roterdamu prisustvovati mitingu podrške za turski referendum.

Turski zvaničnici su oštro reagovali na tu odluku.

Čavušoglu je pred učesnicima na skupu u Mecu, u Francuskoj, nazvao Holandiju "prestonicom fašizma" i upozorio je na posledice, bez obzira na izvinjenje.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je Vladu Holandije za "nacizam i fašizam" i rekao da će je "naterati da plati" zbog postupanja prema turskim ministrima. Erdogan je pozvao međunarodnu zajednicu da "podigne glas" protiv Holandije i uvede joj sankcije.

Svet

strana 1 od 496 idi na stranu