"SAD nisu protiv vojske Kosova, misle da nije trenutak"

Beograd -- Ne smatram da je Amerika direktno protiv formiranja vojske Kosova, već da ne misli da je pravi trenutak, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Vučić je rekao da je reakcija generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga bila drugačija, i da je po pitanju formiranja kosovske vojske bio oštriji.

"To su nijanse, ali o njima moramo da vodimo računa. On je bio oštriji po tom pitanju i hvala mu na tome", rekao je Vučić za Hepi tv.

Podsećajući da je Stoltenberg rekao da mu je iskreno žao zbog svih žrtava NATO u Srbiji, Vučić je rekao da, bez obzira na to, Srbija ne menja svoj odnos prema toj vojnoj alijansi.

"Ne želimo da budemo deo NATO, to sam rekao i njemu, ali i u sedištu NATO... Srbija je neutralna zemlja. Hoćemo da budemo neutralni, ali dovoljno snažni, i ekonomski i politički i vojno, da više nikome ne pada na pamet da nas ugrozi", rekao je Vučić.

Uslovljavanje nastavka dijaloga Prištine puštanjem Ramuša Haradinaja nas dovodi u tešku poziciju, jer moramo da vodimo žestoku diplomatsku borbu, ističe on.

"Da bismo zaštitili srpsko življe moramo da se ponašamo ozbiljnije i odgovornije nego u martu 2004. ili pri proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. Srbija mora da bude mnogo ekonomski i politički snažnija da bi se suprotstavila, pa smo u težoj situaciji nego tada", rekao je Vučić.

Vučić je pričao i o tome da će se sutra sastati sa Angelom Merkel, kao i o tome da „svi vide Srbiju kao sledeću članicu EU“.

Politika

strana 1 od 274 idi na stranu