Erdogan: Holanđani su ostaci nacista

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je Holanđane kao "nacističke ostatke i fašiste" nakon zabrane da avion sa Čavušogluom sleti u Roterdam.

Izvor: B92

Subota, 11.03.2017.

13:02

Erdogan: Holanđani su ostaci nacista
Foto: GettyImages

Erdogan je ranije sa nacističkom praksom uporedio i zabranu nekih turskih političkih skupova u Nemačkoj.

Vlada Holandije zabranila je, navodeći bezbednosne razloge, da avion sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom sleti u Roterdam gde je nameravao da se, uprkos zabrani gradskih vlasti, obrati turskim građanima uoči glasanja o većim ovlašćenjima predsednika Turske.

Odluka holandske vlade da povuče dozvolu za sletanje turskog aviona pogoršala je diplomatski spor između te dve članice NATO-a zbog kampanje uoči turskog referenduma o ustavnoj reformi, ocenjuje AP.

U saopštenju, holandska vlada navodi da je dozvolu za sletanje povukla zbog "rizika po javni red i bezbednost" koje je, kako obrazlaže, uzrokovala predložena poseta Čavušoglua Roterdamu.

Vlasti grada Roterdama zabranile su Čavušogluu da se obrati na tamošnjem mitingu povodom podrške kampanji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana uoči referenduma o proširenju njegovih ovlašćenja koji će biti održan u aprilu.

Čavušoglu je, međutim, rekao da će, bez obzira na zabranu roterdamskih vlasti, otputovati u taj grad, a to je saopštio nakon što je holandski premijer Mark Rut kazao da je njegova vlada uputila najsnažniju moguću preporuku Turskoj da ne šalje svoje predstavnike na skup.

I nekoliko drugih evropskih gradova zabranilo je takve mitinge turskih zvaničnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: