Tahiri: Dijalog zamrznut do oslobađanja Haradinaja

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri izjavila je da će Vlada poštovati rezoluciju skupštine da se dijalog o Beograda i Prištine zamrzne.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.03.2017.

19:45

Tahiri: Dijalog zamrznut do oslobađanja Haradinaja
Foto: Tanjug

On će biti zamrznut do oslobađanja Ramuša Haradinaja.

"Poštovaćemo rezoluciju Skupštine koja je danas usvojena i za koju mislim da je pravična", izjavila je Tahiri za portal Indeksonline.

Skupština Kosova usvojila je Rezoluciju o bezuslovnom oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u postupku koji se protiv njega vodi u Francuskoj, povodom zahteva Srbije za izručenje na osnovu optužnice za ratne zločine izvršene na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Rezolucija je doneta nakon što su je usaglasili šefovi poslaničkih grupa u Skupštini Kosova.

U njoj se pored bezuslovnog oslobađanja Haradinaja zahteva da se dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa zamrzne do oslobađanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo.

Takođe se rezolucijom zahteva da Vlada od EU zatraži da obaveže Srbiju da poništi sve naloge za hapšenje građana Kosova koje je prosledila Interpolu.

Vlada treba da preduzme sve potrebne mere i da zatraži oslobađanje Haradinaja.

U međuvremenu je reagovala Evropska unija, koja je ocenila da poziv za zamrzavanje dijaloga ne doprinosi normalizaciji odnosa i nije na istoj liniji sa stalnim opredeljenjem institucija Kosova za dijalog.

Haradinaj je priveden 4. januara na aerodromu Bazel na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. O njegovom izručenju treba da odluči sud u francuskom gradu Kolmaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: