Štir: Zaključak je da EU treba više da se angažuje

Hrvatski šef diplomatije Davor Štir istakao je da je zajednički zaključak 28 šefova diplomatija zemalja EU da se Unija mora jače angažovati na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.03.2017.

23:15

Štir: Zaključak je da EU treba više da se angažuje
Getty Images

On je rekao i da taj region mora biti prostor saradnje, a ne sukoba.

Šef hrvatske diplomatije dodaje da je politika proširenja i dalje instrument koji podstiče stabilnost na jugoistoku Evrope.

Na pitanje Tanjuga šta bi to konkretno Srbija i Hrvatska trebalo da urade zajedno u cilju stabilizacije situacije u regionu, Štir je poručio da se od država u procesu pristupanja Uniji očekuje, na prvom mestu, privrženost reformama.

"Tu je i transformacijiski učinak pristupnih pregovora, koji jača stabilnost ne samo država koje koje ih sprovode, već i celog prostora jugoistoka Evrope", naglasio je Štir.

On je dodao da države koje su već članice EU mogu pomoći svojom ekpertizom zemljama regiona u sprovođenju reformi neophodnih na njihovom putu ka EU.

Tokom debate koja se danas popodne vodila u Savetu EU o Zapadnom Balkanu, najveći naglasak je, prema rečima Davora Štira, stavljen na situaciju u BiH.

"Mnoge kolege podržale su stav Hrvatske da je potrebno ohrabriti dodatno lidere u BiH da do juna dogovore izmene izbornog zakona u skladu sa odlukom Ustavnog suda", naveo je Štir.

Kada je situacija u Makedoniji u pitanju, hrvatski šef diplomatije kaže da je stav EU da je potrebno sačuvati stabilnost, a rešenja za krizu tražitu u okviru institucionlanih sistema u zemlji.

"Dosta reči je bilo i otome kako su države izvan EU pojačale svoj pristup u regionu. Važno je da prostor Jugoistoka Evrope ne bude proistor sukoba već saradnje. Angažman i politika EU su fokusirani na to", zaključio je Štir na na kraju razgovora koje su ministri zemalja članica danas imali o Zapadnom Balkanu u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: