Štir: Zaključak je da EU treba više da se angažuje

Hrvatski šef diplomatije Davor Štir istakao je da je zajednički zaključak 28 šefova diplomatija zemalja EU da se Unija mora jače angažovati na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

On je rekao i da taj region mora biti prostor saradnje, a ne sukoba.

Šef hrvatske diplomatije dodaje da je politika proširenja i dalje instrument koji podstiče stabilnost na jugoistoku Evrope.

Na pitanje Tanjuga šta bi to konkretno Srbija i Hrvatska trebalo da urade zajedno u cilju stabilizacije situacije u regionu, Štir je poručio da se od država u procesu pristupanja Uniji očekuje, na prvom mestu, privrženost reformama.

"Tu je i transformacijiski učinak pristupnih pregovora, koji jača stabilnost ne samo država koje koje ih sprovode, već i celog prostora jugoistoka Evrope", naglasio je Štir.

On je dodao da države koje su već članice EU mogu pomoći svojom ekpertizom zemljama regiona u sprovođenju reformi neophodnih na njihovom putu ka EU.

Tokom debate koja se danas popodne vodila u Savetu EU o Zapadnom Balkanu, najveći naglasak je, prema rečima Davora Štira, stavljen na situaciju u BiH.

"Mnoge kolege podržale su stav Hrvatske da je potrebno ohrabriti dodatno lidere u BiH da do juna dogovore izmene izbornog zakona u skladu sa odlukom Ustavnog suda", naveo je Štir.

Kada je situacija u Makedoniji u pitanju, hrvatski šef diplomatije kaže da je stav EU da je potrebno sačuvati stabilnost, a rešenja za krizu tražitu u okviru institucionlanih sistema u zemlji.

"Dosta reči je bilo i otome kako su države izvan EU pojačale svoj pristup u regionu. Važno je da prostor Jugoistoka Evrope ne bude proistor sukoba već saradnje. Angažman i politika EU su fokusirani na to", zaključio je Štir na na kraju razgovora koje su ministri zemalja članica danas imali o Zapadnom Balkanu u Briselu.

Ratni zločini

strana 1 od 1382 idi na stranu