Opozicija o pauzi: Farsa, smešno, uvod u izbornu krađu...

Pripadnici opozicije burno su reagovali na odluku predsednice Skupštine Maje Gojković da prvo prolećno zasedanje prekine posle samo jednog sata.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 01.03.2017.

12:02

Opozicija o pauzi: Farsa, smešno, uvod u izbornu krađu...
Foto: Tanjug

Gojkovićeva je odredila pauzu u radu na predlog poslanika vladajuće većine i saopštila da ide na konsultacije u Vladu Srbije.

Nije precizirala temu razgovora u Nemanjinoj 11, niti do kada će trajati pauza.

Predsednik Poslаničke grupe Dveri u Skupštini Srbije Boško Obrаdović izjavio je da je prva sednica redovnog prolećnog zasedanja prekinuta pod "smešnim izgovorom" i dodao da je jedini razlog za to da se ne čuje glas opozicije o važnim temama koje muče građane Srbije.

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je prekidanje sednice uvod u izbornu krađu i stvaranje mogućnosti da u kampanji postoji samo lider SNS Aleksandar Vučić.

On je rekao da mu nije jasno zašto je danas prekinuta sednica skupštine kada predsednica parlamenta ima zamenike koji mogu da vode sednicu u njenom odsustvu.

"Očigledno je da ne mogu da istrpe nijedan radni dan u skupštini i kritiku", kazao je Obradović i dodao da je "izborna krađa u toku" i da Vučić "ne može da pobedi u drugom krugu ako ne pokrade glasove".

On je rekao i da je sramotno ako se ispostavi da će izbori biti raspisani za 2. april, jer će na taj način potpisi podrške građana moći da se prikupljaju samo 10 dana, posle čega će kampanja trajati još 15 dana.

Obradović je kazao da je Vučić već skupio potpise i da ima unapred pripremljene obrasce.

Kako je rekao, pod tim okolnostima i neravnopravnim tretmanom medija prema ostalim političkim akterima u zemlji i sa kratkim rokom izborne kampanje, izbori neće biti fer i pošteni.

On je pozvao opoziciju da se zajedno izbori za fer i poštene izbore.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da je određivanje pauze pokušaj da se spreči rasprava i poslanici onemoguće da postavljaju pitanja.

Radulović je novinarima u parlamentu rekao da je predsednica skupštine Maja Gojković na današnjem kolegijumu, koji je nazvao farsom, uoči početka redovnog prolećnog zasedanja, "prikrivenim rečima" pokušala da kaže da skupština neće raditi redovno.

"Očigledno je da vlast ne želi da čuje šta opozicija ima da kaže i da ih pita", rekao je Radulović novinarima u Skupštini Srbije.

Radulović je negodovao i zbog informacije da bi izbori mogli da budu 2. aprila i ocenio da se na osnovu toga vidi strah Aleksandra Vučića. Prema Raduloviću, neprihvatljivo je da se predsednički izbori raspisuju za trideset dana.

On je u tom smislu rekao da DjB priprema ustavnu inicijativu jer je, kaže, pozivajući se na iskustvo Nemačke, nedopustivo da se s mesta premijera ulazi u izbore za predsednika.

Prema rečima Radulovića, nedopustivo je da Aleksandar Vučić sa pozicije premijera vodi predsedničku kampanju jer se na taj način, kako je dodao, stvara ogroman prostor za zloupotrebu.

"Kukavički je raspisati izbore za 30 dana i trčati kampanju sa mesta predsednika vlade", rekao je Radulović.

Pozvao je Vučića da podnese ostavku na mesto predsednika vlade.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić protestovao je zbog načina na koji je počelo redovno prolećno zasedanje, navodeći da će pauza koju je odredila predsednica parlamenta Maja Gojković trajati "sve dok se ne završe predsednički izbori".

Đurišić je novinarima u parlamentu rekao da je sednica prekinuta na neodređeno vreme, te da je to još jedan pokazatelj "autoritarnog režima".

Poslanici, rekao je, nisu imali priliku da govore o važnim temama na sednici, te dodao da je parlament jedino mesto u kojem se čuje glas opozicije, a da je i to mesto ukinuto i da se i dalje ukida.

Đurišić navodi da na današnjem kolegijumu sa predsednicom parlamenta, koji je održan sat pre početka redovnog zasedanja, poslanici nisu bili upoznati sa scenarijem današnje sednice.

"Da postoji iskrena volja da se radi, nije bilo razloga da se ne zakaže nastavak sednice", rekao je Đurišić i dodao da su današnji događaji u parlamentu "sramota" i pokazatelj neravnopravne utakmice u koju ulazi opozicija.

On je dodao da će SDS uraditi sve da na predsedničkim izborima pobedi Vuk Jeremić, čiju kandidaturu ta stranka podržava.

Đurišić je rekao da je parlament u poslednjih godinu dana radio manje od tri meseca, napomenuvši da je to jedino mesto gde se mogu čuti kritike i izraziti drugačiji stavovi.

"Ovim se ukida kritika i izražavanje drugačijih stavova. Ovo se ne može nazvati demokratskim društvom", rekao je Đurišić.

Poslanik sa liste SDS-a Miroslav Aleksić rekao je da je u pitanju totalno urušavanje institucija i da za vladajuću većinu ne postoji ni parlament, ni Ustav, ni zakoni.

Lider Nove stranke Zoran Živković rekao je da su određivanje pauze u radu parlamenta i današnji događaji potpuna degradacija institucija u Srbiji.

Živković je novinarima u parlamentu rekao da se to ne dešava prvi put, ali da se danas dogodio najsvežiji primer da su institucije "potemkinova sela" i da se Aleksandar Vučić ponaša kao da je parlament njegova privatna prćija i dedovina.

"Aleksandar Vučić se prema institucijama odnosi kao da je to njegova privatna prćija koja mu je ostala od dede, ali građani se u Srbiji i prema dedovini i prema svom nasleđu odnose sa više poštovanja", kazao je Živković.

On je rekao da će lider SNS Aleksandar Vučić učiniti sve samo da pobedi na izborima.

Živković smatra da će predstojeći predsednički izbori biti teški u uslovima na ivici neregularnosti, ali da to ne sme da spreči opoziciju da na njima pobedi.

Lider Nove stranke navodi da analitičari i istraživači javnog mnjenja koji tvrde da Vučić ima podršku većine građana nisu relevatni, te da je relevatno samo ono što će građani reći na izborima.

On je novinarima u parlamentu rekao da to možda nije najgori primer degradiranja institucija, ali da je najsvežiji.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić pozvala je premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića da podnese ostavku, pa da onda "trči trku za šefa države".

Rašković Ivićeva kritikovala je danas i dnevni red parlamenta, rekavši da je sastavljen po principu "Selo gori, a baba se češlja".

"Toliko ima važnih stvari u Srbiji, imamo napetu situaciju u okruženju, a skupština počinje zasedanje sa ratifikacijama sporazuma", rekla je Rašković Ivićeva novinarima u parlamentu.

Pauzu u parlamentu je komentarisala kao znak da više nema institucija i da je došlo do, kako je rekla, uništavanja države.

"Podsećamo na kraljevinu Luja XIV, gde Vučić kaže, država to sam ja. Čak i predsednica skupštine ide na konsultacije kod njega", rekla je Rašković Ivićeva.

Demokratska stranka osudila je prekid sednice Skupštine Srbije zbog konsultacije vladajuće većine s Vladom Srbije i ocenila da se radi o zloupotrebi parlamenta zbog predstojećih izbora.

"DS predlaže da napravimo velike konsultacije sa gradjanima i da svima iz vlasti damo veliku pauzu od aprila (posle predsedničkih izbora)", rekla je novinarima u parlamentu poslanica DS Gordana Čomić.

Ona je navela i da je odluka predsednice parlamenta Maje Gojković da prekine sednicu "formalno u skladu" sa poslovnikom, ali da predstavlja zloupotrebu Skupštine Srbije.

"To treba da rade (da se konsultuju s vladom) u svoj partiji (SNS), a ne da zloupotrebljavaju Skupštinu", rekla je Čomić.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da su i prethodne vlasti pokušavale da ućutkaju opoziciju tokom kampanje, ali da su za to platile cenu na izborima.

Jovanović je povodom pauze, koja je određena u parlamentu, kazao da se "tišina najviše čuje i da je guranje parlamenta na društvenu marginu preskupo".

"Sve što se desilo samo ide u prilog definiciji koja Srbiju opisuje kao potpuno haotičnu zemlju. Tišina se najvise čuje i ja mislim da će (Aleksandar) Vučić razumeti da bi bilo preskupo za njega guranje parlamenta na drustvenu marginu", rekao je Jovanović novinarima u parlamentu.

Jovanović smatra da je potreban normalan odnos vlasti prema parlamentu, navodeći da su tokom današnjih konsultacija vođeni "normalni" razgovori, a da su onda "dobili šamar od predsednice skupštine".

"Ako je to borba za vlast, neka se ne žale na ono što će ih sačekati u kampanji", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: