Mrak života u Americi: Kuršumi lete, deca spavaju u kadama

Ministar pravde SAD Džef Sešons predstavio je mračnu sliku nasilja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

17:29

Mrak života u Americi: Kuršumi lete, deca spavaju u kadama
Thinkstock

On je rekao policijskim zvaničnicima da nedavni porast broja ubistava preti da poništi decenije napretka u suzbijanju kriminala.

U prvom značajnijem govoru u kojem je izložio politiku koju namerava da vodi kao ministar pravde, Sešons je obećao da će borba protiv nasilnog kriminala biti glavni prioritet njegovog ministarstva.

On je upozorio na rastuću epidemiju heroinskih zavisnika zbog droge koja stiže iz Meksika, na preterano obazrive policajce iz straha da ne budu uhvaćeni na video-snimcima, i ukazao na porast broja ubistava u velikim gradovima.

"Mi smo obezvređeni kao nacija kada bilo ko od naših građana strahuje za svoj život kad napusti svoju kuću, ili kad prestravljeni roditelji stavljaju decu na spavanje u kadama da bi bili bezbedni od zalutalih metaka, ili kada su celi kvartovi na milosti i nemilosti dilera droge, bandi i drugih nasilnih kriminalaca", kaže Sešons, proizilazi iz pripremljenog govora za današnji godišnji sastanak Nacionalnog udruženja državnih tužilaca.

Sešons je obećao da će Ministarstvo pravde postaviti kao svoj prioritet slučajeve nasilnih prestupnika, da će agresivno sprovoditi imigracione zakone i raditi na razbijanju narko-kartela.

On je najavio formiranje multiagencijske operativne grupe, na čijem čelu će biti zamenik ministra pravde, i koja će predlagati zakone za borbu protiv kriminala i proučavati kriminalne trendove. U njoj će biti šefovi agencija kao što su Federalni istražni biro (FBI), Uprava za borbu protiv droge (DEA) i Biro za alkohol, duvan, oružje i eksploziv.

Kako navodi AP, iako je tačna statistika FBI da je broj ubistava i drugih nasilnih zločina u porastu u poslednje vreme, cifre nisu ni blizu onih iz osamdesetih i početka devedesetih, i nije jasno da li ovaj novi skok predstavlja trend ili anomaliju.

Sešonsovo usmerenje na drogu i nasilni kriminal odstupanje je od rada Ministarstva unutrašnjih poslova u ranijim administracijama kada su prioritetima smatrani sprečavanje sajbernapada stranih kriminalaca, međunarodna korupcija i pretnja nasilnog ekstremizma nastalog u zemlji.

Sešons se, međutim, nije izvinjavao za svoje preusmerenje na nasilni kriminal i rekao je da je zabrinut da bi porast kriminala mogao da predstavlja "opasan novi trend".

"Treba da sprovodimo naše zakone i stavimo ljude iza rešetaka. I treba da podržimo hrabre muškarce i žene iz policije dok danonoćno rade da nas zaštite", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: