U srpskom selu osvanule table na albanskom jeziku

U selu Suvi Do u blizini Kosovske Mitrovice, nastanjenom isključivo Srbima, osvanule su table s nazivima ulica na albanskom jeziku.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

17:16

Default images
Getty Images

Predsednik Mesne zajednice Suvi Do Mićo Kragović rekao je televiziji Most da su Srbi iz tog sela "ogorčeni i uznemireni" kao i da postavljanje tabli na albanskom jeziku doživljavaju kao "pritisak i prvi korak ka etničkom čišćenju".

"Albanci su postavili table kasno sinoć. O svemu smo obavestili Kancelariju Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, predstavnike lokalne samouprave u severnoj Kosovskoj Mitrovici, policiju, ali i UNMIK i ambasade uticajnih država", kazao je Kragović.

On je dodao da se meštani Suvog Dola godinama bore da ostanu na svome, uprkos brojnim pritiscima.

"Rešeno smo da ne dozvolimo da nas proteraju", naveo je Kragović.

U Suvom Dolu živi oko 70 srpskih porodica potpuno okruženih Albancima.

Selo po geografskom položaju pripada severnoj Kosovskoj Mitrovici, a godinama unazad Albanci nastoje da Suvi Do katastarski pripoje južnoj Mitrovici, koja je u njihovoj nadležnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: