Izetbegović: Ako Ivanić pošalje svoje pismo Hagu...

Mladen Ivanić je na konferenciji za štampu pročitao "odlomke iz svog novog pisma" Međunarodnom sudu pravde.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.02.2017.

23:23

Izetbegović: Ako Ivanić pošalje svoje pismo Hagu...
Tanjug

Ako ga uputi u Hag, zloupotrebiće svoj položaj predsednika Predsedništva BiH, tvrdi član Predsedništva Bakir Izetbegović.

On je saopštio da je Ivanić na konferenciji za štampu pročitao odlomke iz svog novog pisma Sudu, "koje je već napisao i koje će neki njegov specijalni izaslanik uručiti Sudu 2. marta".

"U tom pismu Ivanić ponavlja ono što je već jednom rekao na konferenciji za štampu u Beogradu 22. februara, a to je da će Sudu reći da to pismo piše u svojstvu predsedavajućeg Predsedništva BiH, odnosno kao 'suveren' države Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju Izetbegovića.

Prema njegovim rečima, Ivanić je potvrdio da će u tom svom novom pismu Sudu svoje privatno mišljenje predstaviti kao službeni stav Predsedništva BiH.

"Ukoliko Ivanić to zaista i uradi, biće to zloupotreba položaja predsedavajućeg Predsedništva BiH, jer Ivanić, bez obzira što je u ovom trenutku predsedavajući Predsedništva BiH, nema pravo da u ime Predsedništva BiH Sudu iznosi svoja mišljenja i tumačenja kao službeni stav Predsedništva BiH, jer o tim njegovim mišljenjima i tumačenjima ne postoji konsenzus sva tri člana Predsedništva BiH, niti su ta njegova privatna mišljenja i tumačenja zasnovana na bilo kakvim činjenicama i ustavno-pravnim argumentima", tvrdi Izetbegović.

Izetbegovih, takođe, dovodi u pitanje Ivanićevu izjavu da je sve vreme tvrdio da će Međunarodni sud pravde tražiti pojašnjenje vezano za status agenta Sakiba Softića.

"To nije ono što je Ivanić tvrdio sve vreme. Sve vreme, uključujući i u svom pismu Sudu od 13. jula 2016. godine, Ivanić je tvrdio da je, prema Statutu i Pravilima Suda, neophodno da Predsedništvo BiH da novu autorizaciju agentu Softiću, odnosno da nanovo imenuje agenta Softića za postupak revizije", kaže Izetbegović u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: