"Nadamo se da neće više biti hrvatske 'rampe' za Srbiju"

Hrvatski demokratski forum sa sedištem u Subotici pozdravio je odluku zemalja članica Evropske unije da u pregovorima sa Srbijom otvore poglavlja 20.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.02.2017.

23:02

Getty Images

Ono obuhvata preduzetnišvo i industrijsku politiku i kao i poglavlje 26 koje obuhvata kulturu i obrazovanje.

"Svaki korak ka punopravnom članstvu u zajednici evropskih država za Srbiju je civilizacijski korak u budućnost i kao takav zasigurno ima podršku svih Hrvata koji žive u Republici Srbiji", saopšteno je iz HDF-a.

HDF sa zadovoljstvom konstatuje da je na otvaranje poglavlja 20 i 26 saglasnost dala i Hrvatska, te želimo da veruejmo, kažu, da se prethodne dve blokade više neće ponoviti.

HDF naime smatra da je Hrvatska prošlogodišnje dve odluke da blokira Srbiju u pristupnim pregovorima donela na osnovu pogrešnih informacija iz svojih diplomatskih predstavništava u Beogradu i posebno u Subotici, koja su pod svakodnevnim pritiskom lokalnih funkcionera hrvatske zajednice kojima ne odgovara razvoj dobrih odnosa između dve države, jer time njihov incidentalni način rada postaje nebitan.

HDF izražava nadu da će Vlada Hrvatske ubuduće uvažavati interese svih pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji, a ne samo nekoliko pojedinaca koji su bez demokratskih izbora prigrabili pozicije sa kojih, uz pomoć predstavnika hrvatske diplomatije na terenu sprovode štetnu politiku podizanja tenzija i besmislenih međusobnih optuživanja.

Ustavna obaveza hrvatske diplomatije je, među ostalim, zaštita hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, međutim ta zaštita već godinama unazad sistematski izostaje zbog umreženosti ličnih interesa nelegitimnog rukovodstva hrvatske zajednice i vodećih ljudi konzularnog predstavništva u Subotici.

Interes zajednice je iznad interesa bilo kog pojedinca, te HDF i ovu priliku koristi da pozove Hrvatsko nacionalno vijeće i stranku DSHV da osiguraju uslove za slobodne i demokratske izbore unutar nacionalne zajednice, kako bi se prekinula praksa da posledice njihove pogrešne politike snose oni koji takvoj politici ničim ne doprinose, navodi se u saopštenju HDF-a, koje je potpisao predsednik Lazo Vojnić Hajduk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: