"Srpski telegraf da se izvini zbog kolumni Bore Đorđevića"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ponovo je pozvala glavnog i odgovornog urednika "Srpskog telegrafa" da ispoštuje njenu preporuku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

Ona je istakla i da on pripadnicima LGBT populacije treba da uputi izvinjenje zbog dve diskriminatorske kolumne Bore Đorđeevića objavljene u tom listu.

Janković je, naime, u postupku povodom pritužbe organizacija Regionalni info centar, dala mišljenje da je Bora Đorđević počinio akt diskriminacije u kolumnama "Draga, ne budi peder" i "Draga, ne budi peder 2" koje su objavile dnevne novine "Srpski telegraf" 21. i 28. maja 2016, i preporučila glavnom uredniku da uputi izvinjenje.

Đorđević je, po mišljenju poverenice, u kolumnama izneo ideje i stavove koji predstavljaju kršenje zabrane govora mržnje prema pripadnicima LGBT populacije, nazivajući ih pogrdnim nazivima i izrazio ideje i stavove koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo transrodnih osoba.

"Autor kolumne je vrlo tendeciozno poslao poruku da su osobe homoseksualne orijentacije 'nastrane' i da je prihvatljivo da ih drugi vređaju, uznemiravaju i ponižavaju", stoji u saopštenju Poverenice.

Poverenica smatra da je Đorđević podstakao mržnju prema pripadnicima LGBT populacije, posebno imajući u vidu da se pripadnici/ce ove zajednice u našem društvu svakodnevno susreću sa diskriminacijom, pretnjama, nasiljem i drugim problemima.

Janković je zbog toga glavnom i odgovornom uredniku "Srpskog telegrafa" preporučila da objavi izvinjenje pripadnicima LGBT populacije, s obzirom da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da odgovorni urednik odgovara za sadržaj koji uređuje.

Preporučila je i da preduzme sve neophodne radnje kako se tekstovi i kolumne koji sadrže ideje, informacije i mišljenja kojim se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, više ne bi objavljivali u ovim dnevnim novinama.

"S obzirom da glavni i odgovorni urednik 'Srpskog telegrafa' nije postupio po preporukama, Poverenica, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost", dodaje se u saopštenju.

strana 1 od 149 idi na stranu