SB o Kosovu: SAD i VB za smanjivanje UNMIK-a, Rusi protiv

Rusija sa jedne i Britanija i SAD sa druge strane razmenili su seriju oštrih političkih opservacija u vezi sa budućnošću misije UN na Kosovu.

Izvor: RTS, Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2017.

16:14

SB o Kosovu: SAD i VB za smanjivanje UNMIK-a, Rusi protiv
Foto: Tanjug

Pri tome se London i Vašington zalažu za smanjivanje obima UNMIK-a, dok Moskva takvu inicijativu smatra neopreznom, prenosi RTS.

Tomislav Nikolić upozorio na provokacije Prištine.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija ponovile su u ponedeljak, tokom rasprave pred Savetom bezbednosti UN, zahtev za smanjivanjem broja pripadnika UNMIK-a "u skladu sa ulogom" te misije, čemu se Rusija oštro suprotstavila, podsećajući da Rezolucija 1244 i dalje važi.
Foto: Tanjug
Na početku izlaganja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, šef UNMIK-a Zahir Tahin i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku izrazili su Rusiji i porodici saučešće povodom smrti ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina.

Amerikanci i Britanci, uz podršku Japana, Ukrajine i Francuske, zatražili su da se izveštaji UNMIK-a Savetu bezbednosti, umesto na svaka tri meseca, nadalje podnose dva puta godišnje, kao i da se broj službenika te misije "smanji" u skladu sa ulogom koju UNMIK ima na terenu.

Incijativa Vašingtona i Londona, suštinski, potiče iz vremena kada je formirana misija EU na Kosovu, Euleks, ali se dramatičnom smanjivanju broja službenika, ili ukidanju UNMIK-a oštro protivi Rusija.

Predstavljajući prvi izveštaj novog generalnog sekretara Antonija Guteresa o Kosovu, šef UNMIK-a je upozorio da zapaljiva retorika koju su u poslednje vreme koristile obe strane, preti da ostavi trajne posledice na dijalog između Beograda i Prištine.

"Činjenica je da niz događaja, koji su detaljno opisani u izveštaju generalnog sekretara UN, zajedno podrivaju poverenje i situaciju guraju u pravcu nove nestabilnosti i novih sukoba", rekao je Tanin.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je za eskalaciju tenzija optužio kosovske Albance, navodeći pretnje koje je Beogradu, iz pritvora u Francuskoj upućivao bivši regionalni komandant OVK Ramuš Haradinaj, kao i zaustavljanje voza ka Kosovskoj Mitrovici.

"Poruka koju sa ovog mesta želim da pošaljem svim ekstremistima jeste da mirna rešenja nemaju alternativu. Problemi i otvorena pitanja moraju se rešavati putem dijaloga, a ne pretnjama i upotrebom sile", rekao je Nikolić i dodao da bi formiranje Vojske Kosova, čime bi bila prekršena rezolucija 1244, predstavljalo "ozbiljnu pretnju naporima u pravcu stabilizacije ne samo Kosova i Metohije, već i Zapadnog Balkana".

Nikolić je, takođe, rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština prioritet, dok je zamenik ruskog ambasadora pri UN Vladimir Safronikov, aludirajući na to telo, upitao zapadne kolege: "Zbog čega se postižu dogovori ukoliko Priština nema nameru da ih sprovodi".

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu je navela da će Priština formirati Zajednicu srpskih opština, ali "samo u skladu da kosovskim ustavom i bez bilo kakvih izvršnih ovlašćenja".

Čitaku je, istovremeno, rekla i da Priština nema nameru da pregovara sa Beogradom oko formiranja kosovske vojske.

Komentarišući proces koji se vodi protiv jednog od komandanata OVK Ramuša Haradinaja, Čitaku je navela da postupanje Francuske po srpskoj poternici predstavlja "progon, a ne pravdu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: