Iz Haga "po pismo" Izetbegoviću, Ivaniću i Čoviću

Međunarodni sud pravde uputio je na zasebne adrese trojice članova Predsedništva Bosne i Hercegovine kovertirana pisma.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP
Tanjug/AP

O sadržaju pisama se za sada može samo pretpostaviti, saznaje "Večernji list", izdanje za BiH, koje ovo pismo tumači "svojevrsnim zakazivanjem sednice Predsedništva".

Ako se, kao navodi ovaj zagrebački dnevnik, ispostavi da je u pitanju zahtev za izjašnjavanje članova Predsedništva - Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, biće to, kažu, neviđen pritisak na instituciju "jedne barem službeno suverene i nezavisne države".

Navodi se da je "ovom neuobičajenom praksom zasebnog obraćanja članovima Predsedništva, Međunarodni sud pravde napravio presedan koji bi, valjda, trebalo da prisili članove Predsedništva da se izjasne, odnosno 'glasaju' o pitanju koje očigledno izaziva unutrašnje prepirke".

List piše da je "Predsedništvo BiH proteklih dana pokušalo da održi sednicu na kojoj bi razmotrili ovo pitanje i izjasnili se o njemu, ali nakon konsultacija ispostavilo se da dogovora nema pa je zakazanu sednicu prvo napustio Bakir Izetbegović, a potom i Dragan Čović".

Prema ovom dnevniku, "čak i u ovako složenoj situaciji očuvano je načelo donošenja isključivo usuglašenih odluka u Predsedništvu BiH koje bi moglo da budu narušeno ako se pokaže tačnim da Međunarodni sud pravde u svojim pismima od trojice članova Predsedništva BiH traži izjašnjavanje".

"To je svojevrsno zakazivanje sednice Predsedništva. Takva vrsta pritiska na najvišu instituciju vlasti u BiH do sada nije viđena", zaključuje "Večernji list", izdanje za BiH.

strana 1 od 138 idi na stranu