Trampov ambasador u UN: Kosovo zaslužuje da bude član

Nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je da Kosovo "zaslužuje da bude punopravna članica UN".

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

10:47

Trampov ambasador u UN: Kosovo zaslužuje da bude član

"SAD veruju da međunarodna zajednica treba da prizna da je Kosovo načinilo velike korake od proglašenja nezavisnosti. Kosovo zaslužuje da zauzme mesto koje mu pripada u međunarodnoj zajednici, uključujući i punopravno članstvo u UN", kazala je Niki Hejli, a prenosi Koha.net.

Obraćajući se UN, Niki Hejli je rekla da Kosovo treba da učini mnogo više na jačanju vladavine zakona.

Ona je ocenila da bi Rusija mogla da ugrozi suverenitet Ukrajine, što bi, kako je navela, dovelo do destabilizacije Evrope.

Niki Hejli je dodala da veruje u bolje odnose SAD i Rusije, koji neće biti ostvareni "na uštrb prijatelja i evropskih saveznika".

"SAD će ostati najsnažniji partner Evrope u promociji mira i napretka", rekla je Niki Hejli.

Predsednik SAD Donald Tramp poslao je prošle nedelje pismo čestitke kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju povodom godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti.

"Budućnost suverenog, multietničkog i demokratskog Kosova zavisi od stabilnog i prosperitetnog Balkana koji je u celosti integrisan u međunarodnu zajednicu. Sjedinjene Države su zajedno sa građanima Kosova slavili istorijsku zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Brazilu, kao i ulazak vaše fudbalske reprezentacije u FIFA", ističe Tramp.

Trampova čestitka ne bi trebalo da čudi, s obzirom na to da je Bela kuća nedavno saopštila da neće promeniti svoj stav prema Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: