Nikolić: Vučić i ja smo jedna ideja u dva čoveka

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je za RTS da poštuje stav SNS da kandiduje Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

On je naveo da je zaista razmišljao o tome da treba da se kandiduje za drugi mandat i da je o tome razgovarao sa Vučićem.

Ipak, kako je dodao, njegov izbor je bio lak i jednostavan i da je odlučio da poštuje odluku SNS jer se “oseća delom te stranke“.

"Vučić i ja smo dogovorili na nastavimo zajednički rad, na kojoj poziciji, videćemo, jedino je sigurno da će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije. Vučić i ja smo jedna ideja u dva čoveka", rekao je Nikolić.

On je izjavio je da i dalje veruje da je mogao da pobedi u trci za predsednika Srbije i istakao da nije želeo da insistira na kandidaturi nakon odluke Srpske napredne stranke jer bi to moglo da ide u korist onih koje ne želi da vidi na čelu Srbije.

"Postalo mi je jasno da ako insistiram mogu da preokrenem sitauciju u korist onih za koje nikada ne bi poželeo da budu na čelu Srbije, jer ne bi mogli da učine onoliko koliko i ja, ili koliko bi Aleksandar učinio na mom mestu", rekao je Nikolić gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS).

Nikolić je precizirao da nema poverenja ni u jednog drugog predsedničkog kandidata osim u kandidata SNS. Predsednik Srbije je dodao da će on i Vučić nastaviti da sarađuju i da će Vučić na izborima imati njegovu potpunu podršku.

On je negirao da je zvao bilo kog poslanika da mu se pridruži u formiranju novog poslaničkog kluba.

"I sada sam ubeđen i ponosan na stranku koja ima dva kandidata koja mogu da pobede na izborima, verujem da sam mogao da pobedim, a on će imati moju potpunu podršku", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da ima ambiciju da sa Vučićem vodi zajedno Srbiju kao što su to činili do sada i da podižu Srbiju sa kolena.

Predsednik Srbije je ocenio da ne bismo imali o čemu dalje da razgovaramo u dijalogu sa Prištinom da je Kosovo bilo primljeno u UNESKO. On je kazao da je glasanje u UNESKO bilo veoma teško, i da je to izvanredna pobeda u kojoj su sarađivali premijer i predsednik Republike svako na svom nivou.

“Vodili smo odličnu akciju, ali je malo falilo da UNESKO primi Kosovo. To bi bio kraj naših razgovora u dijalogu. O čemu bi posle mogli da razgovaramo“, naglasio je Nikolić dodajući da su pobedu doneli Japan, Južna Koreja i Rusija.

Naglasio je da nije samo Crna Gora ta koja treba da se ubeđuje, podsećajući da je i Grčka izašla iz sale kada je bilo glasanje, kao i da su to učinili Iran, Alžir, Egipat.

Prema njegovim rečima, države koje nisu priznale nezavisnost Kosova razdvojile su pitanje priznavanja zbog svojih problema, od glasanja u UNESKO jer žele da se dodvore velikima koji prete uz objašnjenje da nije bitno da li će Kosovo biti primljeno u članstvo.

“Nama je to mnogo bitno i to je srž naše današnje borbe“, naglasio je Nikolić.

Kazao je da je predložio, a da ne zna da li će to prihvatiti i Aleksandar Vučić, da se baština na Kosovu i Metohiji odvoji, da je hrišćanska srpska i da se o njoj brine Srbija, a da islamska pripadne privremenim institucijama iz Prištine.

Istovremeno je ocenio da je SPC trebalo da bude uključena u dijalog.

“Danas ne bi Kosovo moglo da uđe u UNESKO da je postignut dogovor o apsolutnoj autonomiji SPC na Kosovu i Metohiji. Ali dobio sam razumeman odgovor crkve da ne priznaju Prištinu i da nemaju s kim da razgovaraju, ali ni ja ne priznajem, pa mora da se razgovara“, poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu