Širi se jeziva vest, sumnja se da Rusija stoji iza toga

Protiv vojnika Bundesvera, stacioniranih u Litvaniji, pokrenuta je ciljana dezinformacijska kampanja, objavilo je nemačko ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2017.

18:01

Širi se jeziva vest, sumnja se da Rusija stoji iza toga
Ilustracija

"Špigl onlajn", pozivajući se na diplomate NATO-a, javlja da iza te kampanje stoji Rusija.

"Kroz brojne mejlove, upućene političarima i medijima, u Litvaniji su proširene glasine o tome da su nemački vojnici u Litvaniji silovali jednu maloletnicu", rekao je portparol Ministarstva odbrane Nemačke, koji je time potvrdio napise portala "Špigl onlajn"

Ministarstvo odbrane nije htelo da se izjasni o eventualnom izvoru dezinformacija, ali "Špigl onlajn" govori kako NATO sumnjiči ruske izvore.

"Radi se o ruskoj provokaciji koja time želi da da do znanja šta misli o stacioniranju NATO jedinica u baltičkim zemljama", rekao je za "Špigl onlajn" jedan neimenovani diplomata NATO-a, prenosi Hina.

Stacioniranje jedinica NATO u baltičkim zemljama odgovor je na rusku agresiju na Ukrajinu i okupaciju Krima.

"Špigl" navodi kako su u utorak mnogi političari i mediji u Litvaniji primili mejl u kojem se detaljno opisuje slučaj silovanja jedne maloletne Litvanke, koju su, kako stoji u mejlu, 9. februara u mestu Jonava silovali nemački vojnici. Neki mediji u Litvaniji su i objavili ove tvrdnje.

Vlada Litvanije je nakon toga demantovala da se ovaj slučaj ikada dogodio. Nemačka vlada već duže vreme Kremlj optužuje za širenje dezinformacija radi postizanja određenih političkih ciljeva.

Slučaj s Bundesverom u Litvaniji podseća na slučaj zabeležen krajem 2015., kada su ruski mediji proširili priču o tome kako su izbeglice u Berlinu silovale jednu maloletnicu ruskog porekla, uz tvrdnju da to nemačke vlasti žele da prikriju.

Iako je i ovaj slučaj demantovan, hiljade građana Nemačke ruskog porekla protestovale su protiv izbegličke politike Angele Merkel pozivajući se na ovaj "slučaj".
Nemačka vlada procenjuje da se radilo o kampanji koja je trebalo da naškodi Angeli Merkel zbog njenog stava prema Moskvi u ukrajinskoj krizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: