"Srbija za Evropu nije 'dvorište' već 'dnevna soba'"

Kancelar Austrije Kristijan Kern kaže da Srbija za Evropu nije "dvorište", već "dnevna soba" i da je ona deo koji mora još više da se približi Evropi.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.02.2017.

15:01

Tanjug

Kern je, posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksnadrom Vučićem, takođe istakao da u trenutku kada se suočavamo sa nizom izazova, što važi naročito za Balkan, izuzetno ceni napore koje Srbija sa premijerom Vučićem na čelu pruža za održanje regionalne stabilnosti.

"Stabilnost je nešto o čemu treba da razgovaramo i na nivou EU i mislim da su nam u Briselu potrebni intenzivniji razgovori o putu Srbije u Evropu. Postoji veliki potencijal i tu Austrija sebe jasno vidi kao nekoga ko se zauzima za Srbiju", rekao je kancelar Kern na zajedničkoj konferenciji za štampu s premijerom Vučićem.

Austrijski kancelar je dodao da najviše mora da se uradi na infrastrukturnim projektima, pre svega železnici i auto-putevima, jer, kako je konstatovao, to povezuje narod na Balkanu.

On je u tom kontekstu pohvalio i inicijativu predsednika Vlade Srbije da se na Zapadnom Balkanu stvori slobodno trgovinsko tržište i carinska unija, jer je to nešto što može da poveća blagostanje u regionu.

"To je i u interesu Austrije, pozitivan privredni razvoj. Naša preduzeća su veliki investitori u Srbiji. Razgovarao sam sa mnogima od njih ovde i kažu da se osećaju veoma prijatno i da su spremni da nastave put razvoja i investicija u Srbiji", rekao je Kern.

Kancelar je dodao da je trenutno veoma teška situacija u svetskoj politici, da se svet suočava sa nizom izazova, a da to važi i za Balkan.

On je naglasio da izuzetno ceni napore Vlade Srbije na održavanju stabilnosti u regionu, jer je to važno, ne samo za Srbiju, već i za Evropu.

Kern je ocenio da Austrija može više da učini i da se intezivnije angažuje kada je reč o razvoju privrede regiona i da u tom kontekstu jasno vidi Srbiju kao sagovornika sa EU.

On je dodao da je sa premijerom Srbije razgovarao i o pitanju migracija i ukazao na veoma dobre odnose.

"Želimo da proširimo podršku srpskim snagama, a kao priznanje za savladavanje migracionih izazova, uručićemo od 1. marta Srbiji infracrvene uređaje", rekao je Kern.

Kancelar se osvrnuo i na srpsku zajednicu u Austriji koja, prema zvaničnim podacima, iznosi oko 300.000 građana.

On je, međutim, dodao da se sa Vučićem saglasio da je taj broj znatno veći.

"Imamo izuzetno dobru razmenu i saradnju. Srpski građani u Austriji su veoma lojalni i povezani sa Srbijom, ali i sa Austrijom, koja im je takođe domovina", zaključio je Kern.

Premijer Vučić je zahvalio na podršci koju Austrija pruža Srbiji na putu ka EU i izrazio nadu da će ona u narednom periodu biti još snažnija.

"Zahvalni smo i na pomoći u suočavanju sa migrantskom krizom. Očekujemo i nadamo se i dodatnoj pomoći, a austrijski predstavnici su dobrodošli na teritoriji Srbije i radosni smo što možemo da vas ugostimo", rekao je Vučić.

On je rekao da je Kerna upoznao sa svojom inicijativom za Zapadni Balkan o slobodnom trgovinskom tržištu i carinskoj uniji.

Vučić je pojasnio da austrijski investitori na teritoriji Srbije zapošljavaju 18.000 ljudi, ali i dodao da je cilj Srbije da pojača svoje prisustvo na teritoriji Austrije.

"Na vašim ulicama više čujem srpski nego austrijski jezik i to najviše govori o našem prijateljstvu i bliskosti", sa osmehom je završio Vučić.

Vučić je rekao da Austriju doživljavamo kao prijateljsku zemlju, sa kojom nas veže mnogo toga i ponovio da Austrija i njena vlada imaju apsolutno razumevanja za dešavanja na ovim prostorima i da čuju i poštuju i ono što Srbija ima da kaže.

"Voleli bismo kada bi i svi drugi ne samo čuli nego i slušali glas Srbije kao što to čini austrijska vlada" rekao je Vučić.

Vučić je podsetio na ultimatum iz 1914. godine kada je Srbija odbila da austrijski policajci na teritoriji Srbije istražuju sarajevski atentat, što je dovelo do početka Velikog rata, a da su se stvari sada promenile, te da zajedno sa austrijskim policajcima radimo na čuvanju granica od ilegalnih migranata.

On je zahvalio kancelaru Kernu na saradnji i podršci u migrantskoj krizi koju pružaju Srbiji, rekavaši da očekuje dodatnu pomoć i podršku.

"To pokazuje da su se neke stvari promenile i da danas stvari rešavamo partnerski, a ne tražimo razloge da budemo jedni protiv drugih", rekao je Vučić.

Posebno je naglasio da je zahvalan austrijskom kancelaru što je posvećen očuvanju stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

Vučić je ponovio da Austrija i njena vlada imaju apsolutno razumevanja za dešavanja na ovim prostorima i da čuju i poštuju i ono što Srbija ima da kaže.

"Voleli bismo kada bi i svi drugi ne samo čuli nego i slušali glas Srbije kao što to čini austrijska vlada", rekao je Vučić.

Premijer je izrazio nadu da će susreti sa austrijskim predstavnicima, iako nisu retki, biti još češći, kao i da Austrija može da pomogne u rešavanju problema.

"Nas nije sramota da kažemo da naša ekonomija može da bude moror razvoja cele Evrope, ali za to je uslov da očuvamo mir i stabilnost, a za to nam je potrebna pomoć", rekao je Vučić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, austrijski kancelar je rekao da podržava ulaganja u Srbiju, jer se Srbija ozbiljno bavi politikom privlačenja investitora.

"Sve političke snage u Srbiji nastoje da se naše kompanije ovde prijatno osećaju i na tome smo zahvalni", naveo je Kern, sa kojim se saglasio i premijer Vučić, istakavši kao pozitivan primer dolazak fabrike Leoni u Niš, koja će predstavljati sigurnost i za radnike i za inženjere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: