Tadić: Vučić hteo kao kroz sir; Nikolićeva šamarčina

Predsednik SDS Boris Tadić kaže da vest o odluci Nikolića da se kandiduje pokazuje da je sve politička trgovina i da je sada prilika za opoziciju da se ujedini.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.02.2017.

18:51

Tadić: Vučić hteo kao kroz sir; Nikolićeva šamarčina
Foto: Tanjug

"Sada imamo situaciju u kojoj se vidi da je sve bila laž - i njihovi (Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića) odnosi su laž i državno jedinstvo je laž i principijelnost o kojoj govore i podrška jednog drugom, jer je sve zavisilo samo od trgovine", navodi Tadić.

On je kazao da je Nikolić pustio "udicu" da će se kandidovati, posle čega je nastala konsternacija u vladajućoj koaliciji, koja je "već proslavila pobedu Vučića na slavi kod (lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića) Palme u Batočini".

Tadić je ukazao da je Nikolić danas posle više sati ćutanja izašao sa informacijom da hoće da se dogovori i da je na taj način podigao sebi cenu kao na političkoj pijaci.

On je istakao da je sada prilika da opozicija konačno ponovo sedne za sto i razmotri nastalu situaciju i vidi da li treba izaći sa jednim kandidatom ili ono što je Vučić želeo, sa više kandidata da bi se razmrvilo biračko telo i "on (Vučić) prošao glatko, kao kroz sir, na ovim izborima".

"Njemu je Nikolić bacio izazov ovog trenutka u lice i to i jeste jedna šamarčina s obzirom da je do sada bio neprikosnoven u svakom smislu", rekao je Tadić.

Prema njegovim navodima, opozicija treba da se sabere i vidi kakvi su sledeći potezi vladajuće koalicije, ali i Socijalističke partije Srbije i Ivice Dačića, koji bi možda ako Nikolić ostane kandidat ipak pod pritiskom stranke i mogao da se kandiduje.

"Sada je prilika da opozicija pokaže da ima racionalno ponašanje i pokaže da razmišlja o građanima i budućnosti zemlje i da sednemo i razmislimo i da na njihov potez odgovorimo političkim otvaranjem koje oni ne očekuju", rekao je Tadić.

On je kazao i da će se sa Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem sigurno sastati danas ili sutra, a i s liderima raznih stranaka u nastojanju da nađe racionalno rešenje.

Tadić je rekao i da je opozicija dobila šansu, da ne sme da je propusti, jer će u suprotnom građani plaćati cenu ako ne dođe do promene vlasti.

"Ovo je šansa da se isprave greške iz prošlosti koje smo i mi činili i da se Srbija konsoliduje i uspostavi demokratija, obezbedi kritička javnost i sloboda medija", rekao je Tadić.

Kako je dodao, možda će biti dva kandidata opozicije, možda jedan i ako budu i Jeremić i Janković zajedno trčali izbornu trku "treba im pomoći i ne treba podrškom jednom dezavuisati drugog".

Tadić je kazao da postoji mogućnost za održavanje i parlamentarnih izbora, ukoliko Nikolić ostane pri odluci da se kandiduje.

Vučić mora da raspiše u tom slučaju parlamentarne izbore da bi imao sinergiju glasačkog postupka i da bi poništio njegov uticaj i kroz stranku disciplinovao biračku strukturu, rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: