Nikolić: Nema uzmicanja i povlačenja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da Srbija nema prava da se odrekne davno nasleđenih vrednosti.

Izvor: Beta

Sreda, 15.02.2017.

19:14

Nikolić: Nema uzmicanja i povlačenja
Foto: Tanjug

On je dodao da nema uzmicanja ni povlačenja čak i kada "vetrovi hoće da vas slome".

Na nama je da branimo i odbranimo nasleđene vrednosti učeći od mudrog kneza Miloša kako da se postavimo u istorijskim okolnostima, sačuvamo sebe u stalnim iskušenjima i gradimo humano društvo, uspešnu Srbiju poštovanu u međunarodnoj zajednici, poručio je Nikolić na prijemu povodom Dana državnosti.

"I nema uzmicanja i povlačenja. Čak i kada svi vetrovi hoće da vas poviju i slome, čak i kada pregovarate sa Prištinom čiji samoproglašeni vlastodršci, mimo svake ljudske pravde i međunarodnog prava, mimo istine, kradu i sakate vašu kuću, trećinu suverene države Srbije", naglasio je Nikolić.

On je istakao da je Srbija uvek spremna na dogovor, ali ne na ucene i gotova rešenja.

"Čak i kada proganjaju svakog ko je druge vere i nacije, čak i kada ruše i pale hrišćanske svetinje - desetovekovno pamćenje čovečanstva, pa bi hteli u UNESKO, kao vuk koji bi da čuva stado, dakle čak i tada spremni smo na razgovor - ne na ucene, spremni smo na dogovor - ne na gotova rešenja, spremni smo na suštinsku autonomiju u okviru Srbije, nikad na nezavisnu državu Kosovo", rekao je predsednik.

On je poručio da nema uzmicanja i povlačenja pred formiranjem Zajednice srpskih opština koja je dogovorena i potpisana pred međunarodnim zvaničnicima.

Ima, kako je rekao, samo nečasnog istupanja prištinskih vlastodržaca, prećutkivanja međunarodne zajednice koja bi trebalo da bude garant sprovođenja dogovorenog i kojoj je Srbija verovala.

Nikolić je poručio i da nema uzmicanja na našem putu ka EU čije smo osnovne principe prepoznali u čitanju Sretenjskog ustava, te dodao da smo spremni "još samo da i EU prepozna naše principe i poštuje međunarodno pravo".

"I nema uzmicanja od naše prošlosti iz koje smo naučili da si bogat onoliko koliko imaš prijatelja. Zato neumorno unapređujemo svoje odnose sa Kinom, Rusijom, državama Severne i Latinske Amerike, afričkim i arapskim zemljama, sa svima koji dele naše sisteme vrednosti", rekao je Nikolić.
Foto: Tanjug
Srbija, naglasio je, osnažena takvim prijateljstvima, može samo da pomogne Evropskoj uniji u ostvarenju njenih ciljeva.

"Zato takav naš položaj u svekolikoj međunarodnoj zajednici svima dobro čini. Zato naš geostrateški položaj, koji je raskrsnica civilizacija, danas postaje naša prednost", istakao je Nikolić.

Predsednik je podvukao da su u proteklih pet godina uzdignute institucije sistema, uspravlljena je posrnula privreda i industrija, zahuktali se infrastrukturni projekti, otpočeli procesi oživljavanja sela i poljoprivrede, otpočele reforme u najvitalnijim oblastima od zdravstva i školstva do nauke i kulture.

Započeto mora da se nastavi, da se dovrši, zaokruži, iako su svi ovi procesi zapravo stalni rad, beskrajna priča, naveo je Nikolić.

Rezultati su, kazao je, vidljivi - od smanjenja nezaposlenosti, kranova i građevinaca na svakom koraku, do vidljivog uvažavanja Srbije u međunarodnoj zajednici - od političkih struktura do akademske, naučne, umetničke, sportske zajednice.

"Za poteze i rezove, kako ono kažu 'nepopularne mere', trebalo je odveć Obilićeve hrabrosti i Miloševe mudrosti. Ne manjka nam ni jedno ni drugo, jer je odgovornost pred Srbijom i njenom budućnošću veća od svih nas pojedinačno", rekao je Nikolić.

"Zato mi je danas ponos i čast da se osvrnem ne samo na pobedničku prošlost od vremena osnivanja moderne srpske države, već i na sadašnjost koja obećava prosperitetnu budućnost", naveo je predsednik.

"Bio sam, a i sada sam vređan, omalovažavan, potcenjivan, ali..."

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da obavljajući tu funkciju nije odustao od principa i da je svoj posao radio sa što manje pompe i buke.

"Bio sam, a i sada sam vređan, omalovažavan, potcenjivan, ali nagrade za trud bile su mi uspešne realizacije i dobrobit svih građana Srbije", rekao je Nikolić.

On je rekao da mu je svaki građanin Srbije bio jednak i jednako važan.

"Zato sam svoj mandat počeo odričući se stranke koju sam stvorio i nastaviću da radim posvećeno i neumorno dokle god budem na ovom mestu, najbolje što umem i znam na dobrobit svih", rekao je Nikolić, koji je pre pet godina, kada je izabran za predsednika Srbije, podneo ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke.

Nikolić je dodao da mandat predsednika Srbije traži da "daleko u budućnosti stalno gledajući ispred sebe vidite viziju boljeg života svih građana i da, kad dođe vreme, Srbiju predate onome koga izaberu građani, a da bude bolja i uspešnija nego što ste je nasledili".
Foto: Tanjug
On je rekao da časno služi Srbiji, da predstavlja ponosno svoju zemlju i brani njene interese svuda i uvek s jednakom odgovornošću, ne samo pred svojim precima i potomcima već pred svim građanima i onima koji su, kako je rekao, mislili da mu ne treba ukazati poverenje.

"Poverenje mi je dalo snagu da uzdignute glave razgovaram s predsednicima i zvaničnicima drugih država, da tražim investicije i ulaganja, da dogovaram diplomatske i ekonomske odnose, razmenu mladih i saradnju u nauci i kulturi, da otvaram vrata našoj vladi koja je potom izvanredno realizovala programe", rekao je Nikolić.

On je rekao da je potpisnik, svedok i garant realizacije međudržavnih sporazuma sa danas najmoćnijim državama sveta i uvek spreman da pomogne da ono što je dogovorio s drugim predsednicima zaživi i da se ostvari.

Prijemu su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora i brojne javne ličnosti. Na prijemu nije bio niko od ministara.

Vučić, budući kandidat na izborima za predsednika Srbije, posle Nikolićevog obraćanja otišao sa prijema, a novinarima je kratko rekao da je predsednik održao "odličan govor kakav i priliči na ovaj svečani dan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: