Pet činjenica o najvećoj brani u SAD koja je pred kolapsom

Na snazi je naredba o hitnoj evakuaciji stanovnika nizvodno od najviše brane u SAD kod grada Orovila u Severnoj Kaliforniji zbog pukotina na prelivniku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.02.2017.

10:22

Pet činjenica o najvećoj brani u SAD koja je pred kolapsom
Foto: Tanjug

Evakuacija najmanje 188.000 ljudi je naređena jer bi brana mogla da popusti zbog pukotina koje su se otvorile od silnog pritiska vode koja se nakupila nakon obilnih padavina.

Kalifornijski Zavod za vodne resurse objavio je na Tviteru kako se predviđa da će brana popustiti u sledećih nekoliko sati.

Inženjeri su još u četvrtak počeli da ispuštaju vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno od brane, primetivši da joj nedostaju veliki komadi betona.

Nivo vode u petak je bio manje od dva metra od vrha brane, a porastao je zbog jake kiša i snega koji su usledili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji.

Međutim, nadležni sada tvrde da situacija možda i nije tako alarmantna kako se na prvi mah učinilo. Kako je navedeno, plan je da se popune pukotine i da se sanira prelivnik. Kalifornijski Zavod za vodne resurse je saopštio da je plan da se pomoću helikoptera kamenjem zatvore postojeće rupe. Problem je nastao zbog rupe na prelivniku

Evakuacija stanovništva usled mogućeg pucanja brane usledila je nakon otkrivanja pukotine na prelivniku koji kontroliše otpuštanje. Tokom standardne procedure otpuštanja vode 7. februara uočen je veliki krater. Prelivnik je i dalje bio korišćen, jer je nivo vode bio izuzetno visok. Tri dana kasnije pronađena je još veća rupa.

Zbog sve veće rupe na prelivniku prvi put je iskorišćen prelivnik za hitne slučajeve i procenjeno je da bezbednost lokalnog stanovništva neće biti ugrožena, međutim, voda je počela da preliva.

Brana “Orovil” je jedna od najvećih na svetu

Brana na reci Pero u blizini američkog grada Orovila je jedna od 20 najvećih brana na svetu, a najveća je u SAD.

Brana "Orovil“ nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

U Orovilu živi oko 16.000 ljudi

Prema podacima Biroa za popis stanovništva iz 2016. godine u Orovilu živi 16.260 stanovnika. 2010. godine u ovom gradu je živelo 15.546 ljudi.

Brana je otvorena 1968. godine

Izgradnja brane “Orovil” predložena je 1951. godine, ali je predlog naišao na veliko neodobravanje. Ipak, izgradnja je počela 1957. godine, a brana je zvanično stavljena u funkciju 1968. godine. Hidroelektrana "Orovil“ ima kapacitet od 819 megavata.

Koristi za navodnjavanje doline San-Hoakin

Od izgradnje brane “Orovil” ona pomaže u navodnjavanju okoline. Dolina San-Hoakin je jedna od najvažnijih oblasti koja se navodnjava uz pomoć ove brane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: