Najveća brana u SAD popušta, hitna evakuacija FOTO

Naređena je hitna evakuacija oko 180.000 ljudi koji žive nizvodno od najviše brane u SAD kod grada Orovila u Severnoj Kaliforniji zbog pukotina na prelivniku.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Nadležni su izvestili da bi brana mogla da popusti zbog pukotina koje su se otvorile od silnog pritiska vode koja se nakupila nakon obilnih padavina.

"Naređena je hitna evakuacija područja nizvodno od brane", saopštio je oblasni šerif putem društvenih mreža, naglasivši više puta kako nije reč o vežbi.

Kalifornijski Zavod za vodne resurse objavio je na Tviteru kako se predviđa da će brana popustiti u sledećih nekoliko sati.

Inženjeri su još u četvrtak počeli da ispuštaju vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno od brane, primetivši da joj nedostaju veliki komadi betona.

Nivo vode u petak je bio manje od dva metra od vrha brane, a porastao je zbog jake kiša i snega koji su usledili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kalifornijski guverner Džeri Braun je zbog poplava i klizanja tla od Savezne službe za vanredna stanja zatražio proglašenje elementarne nepogode.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Brana kod Orovila visoka je 230 metara, a građena je od 1962. do 1968. godine i najviša je brana u SAD.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Pročitajte još:

Pet činjenica o najvećoj brani u SAD koja je pred kolapsom

Podsetimo, pre nekoliko dana na prelivniku brane "Orovil" pojavila se ogromna rupa duga oko 80 metara, široka pedesetak, a duboka nešto manje od 10 metara,.koja se i dalje širi. Nadležni su tada tvrdili da nema opasnosti po građane koji žive u blizini brane.

strana 1 od 533 idi na stranu