Najviše diskriminisane žene, invalidi, stariji i Romi

Najveća diskriminacija je prilikom zapošljavanja, a njoj su najviše izložene žene, osobe sa invaliditetom, stariji i Romi, i to je trend koji traje godinama.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.02.2017.

09:38

Najviše diskriminisane žene, invalidi, stariji i Romi

To je izjavila poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

"U principu ne menjaju se grupe koje su najviše izložene, to traje godinama, pokazuje se jedan trend i mi na osnovu toga sprovodimo veliki broj aktivnosti kako bismo i preventivno delovali i doprineli da se smanjuje diskriminacija, posebno na tržištu rada i zapošljavanja", rekla je Janković za RTS.

Ona je dodala da će 15. marta Narodnoj skupštini predati godišnji izveštaj, koji je u pripremi.

Janković kaže da se njenoj instituciji podnose pritužbe i na osnovu bračnog i porodičnog statusa kao i na osnovu seksualne orijentacije, po više osnova, ali da se te četiri grupe i dalje izdvajaju kao grupe koje podnose najveći broj pritužbi.

Najveća diskriminacija, podvlači Janković, javlja se prilikom zapošljavanja, i odatle dolazi najviše pritužbi, te je to najvidljivije.

"U protekle dve-tri godine broj pritužbi se drži na istom nivou, prošle godine žene su posebno bile izložene diskriminaciji i to u javnom sektoru, ove godine to nije slučaj, ove godine gotovo identičan broj pritužbi osoba sa invaliditetom i žena i dobro je, na taj način rešavamo se brojnih prepreka", smatra Janković.

Prema njenim rečima, osobe sa invaliditetom najčešće podnose pritužbe zbog fizičkih barijera na koje nailaze, a takođe, oblast rada i zapošljavanja takođe je su razlog zbog kojeg osobe sa invaliditetom najviše podnose pritužbe.

Osvrćući se na titulu "homofob godine", koju je dobila od jednog magazina, Janković kaže da prihvata kritike na svoj rad, ali i da je sigurna da je radila koliko je mogla i u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.

"Bila bih slobodna da ocenim da, ipak, bez obzira na probleme sa kojima se još suočavaju, da je došlo do pomaka u položaju LGBT populacije. Ne znam koji su bili kriterijumi za utvrđivanje ko je tome dao najveći doprinos, ali bih bila slobodna da ocenim da smo naša institucija i ja lično radili sve u okviru zakonskih ovlašćenja, ali i sprovodili brojne druge aktivnosti", rekla je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: