Otvorila se rupa na brani u SAD, neprestano se širi FOTO

Na prelivniku brane "Orovil", koja je sa 230 metara najviša u SAD, pojavila se ogromna rupa koja se i dalje širi, navodi ABC njuz.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Nadležni tvrde da nema opasnosti po građane koji žive u blizini brane.

Ranije ove nedelje na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru) otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Inženjeri su zbunjeni njenom pojavom i dalje ne znaju što je uzrok urušavanja dela prelivnika, ali im je jasno da će rasti sve dok se ne spoji sa rečnim koritom reke Pero.

Budući da zbog velikih voda nema izbora, Odsek za vodene resurse Kalifornije nastavio je da ispušta vodu preko oštećenog prelivnika, ali je i obezbedio lokalno stanovništvo – 16.000 stanovnika gradića Orovil nije u opasnosti, prenosi RTS.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

„Integritet brane nije narušen ni na koji način, zato što je problem u prelivniku, a ne u brani“, istakao je portparol Odseka, Erik Si.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Brana „Orovil“ na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana „Orovil“ ima kapacitet od 819 megavata.

strana 1 od 533 idi na stranu