Šarić: Nisam kriv, nikad nisam imao ime Tomislav Savatović

Darko Šarić negirao je na početku suđenja u Trećem osnovnom sudom u Beogradu da je ikada posedovao falsifikovane hrvatske isprave na ime Tomislav Savatović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

On nije želeo da odgovora na pitanja tužioca.

Šarić se kratko izjasnio da nije kriv za dela koja mu se stavljaju na teret, kao i da nikada nije koristio pasoš na ime Tomislav Savatović.

"Taj pasoš nikada nije bio kod mene", naveo je Šarić, napominjući da će na pitanja tužilaštva o spornim dokumentima odgovarati tek kada bude pribavljena originalna dokumentacija.

Suđenje je zato odloženo na neodređeno vreme, kako bi sud pribavio potrebnu dokumentaciju, kao i dokaz da li Tomislav Savatović, uopšte postoji.

Suđenje je održano u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, gde Šarić inače boravi jer je u pritvoru od marta 2014. godine, rečeno je danas Tanjugu u sudu.

Njemu se inače već sudi pred Specijalnim sudom zbog optužbi za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, kao i za pranje novca u Srbiji.

On se nakon četvorogodišnjeg skrivanja i bekstva u martu 2014. predao pravosudnim ogranima Srbije, a prethodno je sebi, kako se sumnja, obezbedio lažna hrvatska dokumenta zbog čega mu se sudi u ovom postupku.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom Šarića tereti za tri krivična dela navođenje na overavanje neistinitog sadržaja i predlaže da ga sud osudi na osam meseci zatvora.

Šarić se tereti da je dve godine pre pokretanja akcije "Balkanski ratnik" i obračuna države sa njegovom kriminalnom grupom, 2007. godine u hrvatskom konzultu u Bosni i Hercegovini priložilo falsifikovanu ličnu kartu Bosne i Hercegovine, izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Hrvatske na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojih mu je izdat pasoš.

Potom je, kako se sumnja, nadležnim službama u Zagrebu priložio falsifikovani izvod iz zemljišnih knjiga u tom gradu na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojeg mu je u evidenciji MUP-a Hrvatske kao adresa prebivališta uneta zagrebačka adresa iz lažnog pasoša.

Na osnovu lažne dokumentacije Šariću je iste godine izdata i hrvatska lična karta na ime Tomislav Savatović.

Hronika

strana 1 od 3916 idi na stranu