Asanž: Vratite mi slobodu

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (45) je zamolio Veliku Britaniju i Švedsku da poštuju rešenje UN prema kome je on "proizvoljno zatvoren" i da mu vrate slobodu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

"Pozivam Britaniju i Švedsku da urade pravu stvar i povrate mi slobodu", napisao je Asanž u saopštenju i dodao da se Britanija i Švedska ponašaju u suprotnosti sa međunarodnim obavezama, propisanim Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

U februaru 2016. godine radna grupa za proizvoljni pritvor Saveta UN za ljudska prava utvrdila je da su Britanija i Švedska Asanža "proizvoljno pritvorile", što je demantovao britanski ministar spoljnih poslova Alan Dankan.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, kako bi izbegao da bude isporučen Švedskoj gde ga traže zbog navodnog silovanja, ali strahuje da bi Švedska mogla da ga isporuči SAD koje ga traže zbog objavljivanja poverljivih dokumenata.

Prošlog meseca, Asanž je kazao da će otići u SAD ukoliko jedan od izvora Vikiliksa Čelsi Mening bude oslobođen iz zatvora gde se nalazi zbog kazne od 35 godina zbog odavanja državnih dokumenata.

Međutim, iako je bivši predsednik SAD pomilovao i Meninga, Asanž je kazao da će otići u SAD samo ako mu budu zagarantovana prava

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu