Savetnica brani Trampa lažnim masakrom

Vašington -- Savetnica američkog predsednika Donalda Trampa Kelijan Konvej branila je njegovu uredbu o imigrantima govoreći o masakru koji se nikad nije dogodio, piše BBC.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Konvejeva je navela da je Barak Obama uveo šestomesečne zabrane za Iračane nakon hapšenja “mozgova koji stoje iza masakra u Bouling Grinu”.

“Mnogi ne znaju ništa o tome, jer nije bilo pokriveno”, rekla je ona.

Zapravo, kako piše BBC, masakr u Bouling Grinu u Kentakiju se nikada nije dogodio.

Konvej evaje kasnije na Tviteru objavila da je mislila na “teroriste iz Bouling Grina”.

“Lapsus” je napravila u intervjuu za MSNBC u kojem je branila uredbu Donalda Trampa kojom zabranjuje ulazak imigranata iz sedam muslimanskih zemalja.

“Predsednik Obama je izdao šestomesečnu zabranu izbeglicama nakon što su dva radikalizovana Iračanina došla u zemlju i stajali iza masakra u Bouling Grinu”, rekla je ona.

Barak Obama je 2011. uveo dodatne bezbednosne mere za Iračane nakon što su dvojica muškaraca uhapšena zbog optužbi za terorizam – međutim, formalne zabrane nikada nije bilo.

Vad Ramadan Alvan i Mohanad Šaref Hamadi poreklom iz Iraka uhapšeni su zbog optužbi da su pokušali da pošalju oružje i novac u Irak kao podršku Al Kaidi. Živeli su u Bouling Grinu u Kentakiju, ali nisu optuženi sz planiranje napada u SAD. Obojica su i dalje u zatvoru.

Ovo nije prvi put da je Konvejeva zbog nekog intervjua dospela u žižu javnosti. Pre nekoliko nedelja iskoristila je termin “alternativne činjenice” ponovo braneći Belu kuću i predsednika Trampa.

Portparol Bele kuće Šon Spajser je u svom prvom obraćanju medijima rekao da postoje dokazi koliko je ljudi bilo na Trampovoj inauguraciji, nazivajući medijske naslove, u kojima se tvrdi da ih je bilo manje nego na Obaminoj inauguraciji, “lažima”. Konvejeva je kasnije rekla da je Spajser govorio “alternativne činjenice”.

Svet

strana 1 od 13149 idi na stranu